Доц. Димитър Буланов е новият декан на Медицински факултет към МУ - София

България 06.10.2020 18:03 Снимка: ДНЕС+

Доц. Димитър Буланов е новият декан на Медицински факултет към МУ - София

За период от три месеца трима лекари от Александровска болница заеха ключови позиции в медицината и здравеопазването

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ доц. Димитър Буланов е новият декан на Медицински факултет към Медицинския университет, София, съобщиха от лечебното заведение.                

Това стана ясно след избор, на който доц. Буланов печели с абсолютно мнозинство от 471:270 гласа пред своя съперник - проф. Бойчо Ланджов от Катедрата по анатомия.

Доц. Буланов е хирург по специалност, доцент в Катедрата по обща и оперативна хирургия, чиято база е Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия на УМБАЛ „Александровска“. От 2013 г. е зам.-директор по лечебната дейност в болницата, а от края на юли 2020 г. неин изпълнителен директор.

Завършил е медицина в Медицински университет – София (1991). В периода 1992-1995 е бил последователно обучаващ се лекар-интерн по неврохирургия и асистент по неврохирургия в Катедрата по спешна хирургия, неврохирургия, ортопедия и травматология на ВМА-София.

През 1997 г. постъпва като хирург в Клиниката по Обща и чернодробно-панкреатична хирургия на УМБАЛ „Александровска“. Придобива специалност „Хирургия“ през 2001 г. Специализирал е в Department of Surgery, Kinki University School of Medicine, в Осака, Япония (2004).

Научна степен „доктор“ по медицина придобива през 2010 г. с докторска теза „Проучвания върху обема на лимфната дисекция като компонент от оперативното лечение на стомашния карцином в стадии 0-ІІІВ“, а от 2012 г. е доцент. От април 2013 г. е заместник директор по лечебната дейност на УМБАЛ „Александровска“, а през 2016 г. е избран за заместник-декан по учебната дейност на Медицински факултет, МУ-София.

Доц. Буланов е участвал в над 70 научни форума – конгреси и конференции по хирургия в България и в чужбина; съавтор е в 3 учебника и 2 ръководства за студенти по медицина; автор и съавтор в над 115 публикации в специализирани научни медицински списания.

Заместник-председател е на Българското хирургическо дружество, член е на УС на Съюза на българските медицински специалисти, а от 2019 г. е член на Експертния съвет по медицинската специалност „ХИРУРГИЯ“ към Министъра на здравеопазването на България.

УМБАЛ „Александровска“ припомня, че за период от три месеца трима лекари от структурите ѝ заеха ключови позиции в медицината и здравеопазването: бившият изп. директор проф. Костадин Ангелов оглави Здравното министерство през юли т.г., седмица по-късно неврологът акад. Лъчезар Трайков застана начело на Медицински университет - София и настоящият директор на лечебното заведение доц. Димитър Буланов поема Медицинския факултет на Медицински университет - София.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448