Дончев призова политиците повече да слушат, отколкото да говорят

България 13.07.2020 09:50 Снимка: ДНЕС+

Дончев призова политиците повече да слушат, отколкото да говорят

Политиците трябва повече да слушат, отколкото да говорят на фона на протестите. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев през Нова телевизия.

Той подчерта, че се отнасят с респект към всяко недоволство и всяко искане.

По думите му правителството не обмисля да подава оставка. Тази коалиция е единствената възможна конфигирация, която може да управлява в настоящия парламент, категоричен бе вицепремиерът.

Конюктурният интерес предполага да се ходи на избора веднага, но държавният интерес води в друга посока, отбеляза Дончев. По думите му не може да се правят избори докато на някой му хареса резултата.

Той обясни, че искрено се надява гражданската енергия, която е разпиляна по площадите да се катализира в нещо.

Омразата е най-лесната политика, най-лесно е да накараш едни хора да се мразят, най-трудно е да ги накараш да вярват, по думите му.

По отношение на протестите Дончев заяви, че искането за повече свобода и повече демокрация винаги е актуално и легитимно.

Той изтъкна, че те нямат вина за сблъсъците по време на протестите. Според него имало както провокатори, така и интелигенти хора на площада.

На въпрос дали правителството е пострадало от действията на главният прокурор, Дончев подчерта, че не вижда защо трябва да се иска оставката на правителството заради действията на главния прокурор.

Той не разбира и защо когато се разследва действащ министър е добре, а когато това се прави съветник на президента, това вече не е добре.

За предстоящия вот на недоворие на БСП, вицепремиерът заяви, че той е нелепица, тъй като се внася с тема, която не е минала на предишния вот на недоверие.

Дончев е на мнение, че до края на мандата на правителството трябва да си върши работата, но добави, че не е никак лесно и комфортно да се работи на фона на протести. Въпреки това вицепремиерът уточни, че приемат с респект някои граждани да не ги харесват.

Едно правителство не трябва да управлява на инат. Ситуацията обаче сега не е така, поясни още вицепремиерът./NOVA

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.20686
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.18394
USD USD 1 1.60868