Дават министър Шишков на Гешев, ощетил бюджета с милиони

България 27.03.2023 13:48 Снимка: ДНЕС+

Дават министър Шишков на Гешев, ощетил бюджета с милиони

Институтът за пътна безопасност сигнализира главния прокурор Иван Гешев за предполагаеми нарушения в действията и бездействията на регионалния министър Иван Шишков. Според тяхната оценка щетите, които Шишков може да нанесе на държавния бюджет, са милиони. 

Сред сигнала са договорите за зимно поддържане, превантивно и текущо поддържане,както и ремонтно-възстановителни работи на републиканските пътища.

"Министър Шишков не е одобрил финансовата рамка и поименния списък на обектите изграждани от АПИ през 2022 г., като с това индиректно е позволил безразборно и субективно плащане от страна на УС на АПИ. Считаме че поради бездействие и мълчаливо одобрение на незаконното строителство от страна на министър Шишков през 2022 г. по тези договори то е извършвано. При заобикаляне на Закона за обществените поръчки и в нарушение на Закона за държавния бюджет със съгласието на министър Шишков са завършени възложените от правителството на Борисов над 100 броя незаконни обекти под формата на превантивни ремонти съгласно приложения №3 и №4 от подписаните допълнителни споразумения по тези договори по време на преходното служебно правителство", пише в сигнала.

От института изброяват и още сигнали за предполагаеми нередности:

"Министър Шишков е възложил на УС на АПИ да одобри заданията за изпълнението на нови 11 обекти включително ремонт на мостово съоръжение над р. Янтра при гр. Полски Тръмбеш под формата на текущи ремонти. Не е упражнил контрол спрямо ръководството на АПИ и е допуснал да бъдат разплатени изборно на определени фирми изпълнените основни ремонти под формата на превантивни такива", гласи още сигналът

"Министър Шишков е разрешил разплащаното на основния ремонт на общински пътища, намиращи се на територията на ОПУ-Благоевград, ОПУ-Пазарджик и ОПУ-Перник, възложен през тези договори със споразумения между АПИ и съответната община на основание чл.59-чл.61 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се заобикаля Закона за обществените поръчки и тези споразумения имат дарителски характер. С това е възможно да е ощетен държавния бюджет с около 70 милиона лева за тези ремонти", посочват още от института.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543