Атанас Атанасов: Калин Стоянов е живял в секретна квартира и е бил свързан с Ники Митничаря

България 24.04.2024 14:18 Снимка: ДНЕС+

Атанас Атанасов: Калин Стоянов е живял в секретна квартира и е бил свързан с Ники Митничаря

"Калин Стоянов е живял в секретна квартира и е бил свързан с Ники Митничаря", заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в "Денят започва", като цитира разпит от 2023 г по досъдебно производство на Стефчо Банков - брат на арестуваната шефка на митниците Петя Банкова.

"Беше публикуван разпит по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура от 3 юли 2023 г. Разпитът е на бившия шеф на вътрешна сигурност на МВР Стефчо Банков - брат на задържаната Банкова. В този разпит той визира две досъдебни производства, които са образувани срещу неизвестен, но касаят вътрешния министър Калин Стоянов. Едното от тези досъдебни производства е за това, че той се е самонастанил в секретна квартира, което е абсолютно престъпление и някой трябва да го разследва това. И още едно досъдебно производство за свързаност на Калин Стоянов с Николай Филипов, т.нар. Ники Митничаря, с частната митница долу в Бургаския район. Вътре в това дело са фактите. Да вземе прокуратурата да покаже тези дела да ги видиме какви са. Случайно ли е това, че след разпита на Банков и цялата тази информация започва разработка на сестра му?", запита Атанасов.

И допълни: "Т.нар. афера е един измислен сюжет, който определям като многофункционално активно мероприятие, което трябва да изпълни няколко задачи. Една от важните задачи на тези, които го инициираха и организираха е да се отклони вниманието от аферата Нотариуса. Защото там има много тежки зависимости. Втората цел на организаторите е да дискредитират нашата коалиция предизборно - че ние сме организатори на контрабанда. Това са сценарии, които се разиграват. Председателят на ДАНС казва, че разработката е започнала преди повече от година. Само че към онзи момент нито главният секретар, нито шефът на митниците са заемали постовете си. Това е измислен сценарий за политическа употреба, всичко това е навързано с цел предизборно да бъдем дискредитирани. От вчера виждам една настървеност по отношение на Бойко Рашков, споменава се името на Асен Василев, пускат се слухове как някой от тях едва ли не ще бъде арестуван. Това е целият сюжет."

Любомир Янев от СДВР разследва убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, разкри Атанасов и повдигна въпроса дали двамата имат роднинска връзка - "кум, сват и така нататък...".

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194