Асен Василев декларира: След изборите няма да сме с ГЕРБ, освен ако не стане драстична промяна

България 16.04.2024 09:30 Снимка: ДНЕС+

Асен Василев декларира: След изборите няма да сме с ГЕРБ, освен ако не стане драстична промяна

ПП продължават да газят закона и още преди официалния старт на предизборната кампания започнаха да обикалят и да се оправдават

Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, бившият премиер Николай Денков и депутатът Никола Минчев бяха в Пловдив, където проведоха открит разговор за "успехите и грешките си" в Римския стадион, който беше полупразен.

Преди началото на събитието Асен Василев заяви, че не очаква на следващите избори да взаимодействат с ГЕРБ, освен ако там не стане "изключително драматична промяна".

"Този парламент, който идва, така както аз виждам, е че подкрепата, която можем да получим от страна на ГЕРБ, е изчерпана", посочи Василев.

По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия. В момента, в който реформите трябваше да станат истински, ГЕРБ отказаха да подпишат споразумение, че нещо такова ще се случи, камо ли да подкрепят такова нещо, подчерта съпредседателят на ПП. Той посочи, че промените не са нещо толкова абстрактно.

"Става въпрос за това да има честни конкурси навсякъде, съдът да работи и хората да му вярват, прокуратурата, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), МВР и службите да не се използват като бухалки, да имаме честни избори, каквито имахме само по времето, когато Бойко Рашков беше министър", коментира Василев.

Василев заяви, че е учил как да прави бедни държави - богати, нещо, което повтаря на всички предизборни кампании от две години насам.

"Това, което побърква ГЕРБ и ДПС е, че парите са записани в бюджета и не зависят от това послушен ли си на единия или на другия”, коментира той.

Николай Денков посочи, че в хода на преговорите е казал на Мария Габриел, че изборът на Борисов е или европейското развитие на България с Мария Габриел, или миналото си с Пеевски.

"И Борисов избра Пеевски, затова отиваме на избори, защото те искат да си живеят там, където са живели преди 10-15 години", допълни Денков.

Ние се връщаме обратно при хората, защото силата на промяната не е в политиците, а при хората, каза Кирил Петков. По думите му се връщат към отворена и честна дискусия. Според него с всички кални кампании се опитват да откажат хората, които се чудят дали да гласуват. Признавам си грешката, че повярвах, че реформите, които започнахме с всички закони, можеха да продължат и с назначенията, но видяхме, че ГЕРБ и ДПС не са готови да дадат властта, допълни Петков.

Ако наистина има контрабанда, някой е вдигнал бариерата на границата, някой шеф на смяна и на граничен пункт си е затворил очите. ДАНС или са направили контролно производство и всичко това са го следили в реално време, или не са разбрали, или някой в ДАНС също си е затварял очите. Така Василев коментира информацията, че има снимки на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, арестувания за контрабанда Стефан Димитров и "друго обществено известно лице".

Казах, че Живко Коцев е заплашван от и.ф. главен прокурор, припомни Денков. Според него акцентът трябва да бъде върху това, че антикорупционната комисия, и.ф. главен прокурор и ДАНС "са спретнали едно мероприятие" спрямо главния секретар без да са доказали нищо.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194