Варненското ДКЦ5 „Св. Екатерина“ отново прилага медицински иновации - лечение със стволови клетки

Варна<+> 04.08.2020 11:25 Снимка: ДНЕС+

Варненското ДКЦ5 „Св. Екатерина“ отново прилага медицински иновации - лечение със стволови клетки

Иновацията представлява безболезнена високо технологична терапия чрез микроприсадки, единствената към датата на стартиране в България - 2019г. 

В края на 2018 година, лечебното заведение за специализирана извънболнична помощ въведе иновативен метод за профилактика на злокачествени заболявания на млечна жлеза.

Верни на традицията за прилагане на новости в медицината, от средата на месец август в „ДКЦ5 Варна - Св. Екатерина“ ЕООД, съвместно със специалисти от „Медицински център Алтавита“- София, се извършва лечение със стволови клетки на андрогенна алопеция (косопад) и артрози по метода RIGENERA. Специалистите от партньорския медицински център са преминали едногодишно обучение в турската правителствена болница „ Медистейт“.

Иновацията представлява безболезнена високо технологична терапия чрез микроприсадки, единствената към датата на стартиране в България - 2019г.  Полученият клетъчен концентрат от собствени стволови клетки, взети от хрущяла на ушната мида,  се инжектира в тъканта за нейното възстановяване. Методът е подходящ за всяка възраст.

Лечението е одобрено на ниво ЕС и САЩ, носещо маркировката „СЕ“ и ”FDI”. Методът се основава на научен проект, иницииран от НАТО - Програма „Наука за мир и сигурност“, която има за цел бързо зарастване на рани, причинени от термични или химически изгаряния, като тези по време на война или след природни бедствия. В случая военните иновативни технологии се ползват за гражданска употреба в медицината - естетична, ортопедия и ревматология, обяснява управителят на варненското ДКЦ5 "Св. Екатерина", д-р Галинка Палова,дм.

Проучванията показват, че повече от половината от хората, които са в активна възраст, развиват различна степен на артроза. Над 50% от мъжете и 25% от жените имат различна степен на алопеция. За да се справи с тези проблеми без лекарствени средства и хирургична намеса, съвременната медицина прилага метода RIGENERA.

Приложението на иновативния метод постига бърз ефект по отношение болките в третираната става, а в срок до шест месеца се постига възстановяване (регенерация) на хрущялната тъкан и преустановяване на косопада (събуждане на заспали фоликули). Извършването на високо технологичната процедура не е свързана с продължително отсъствие от работа (при смяна на става пациентът е извън строя до шест месеца), отнема до час време и затова носи името “процедура в обедната почивка“.

В България технологията се прилага и заплаща от националната здравна каса, единствено при лечение на изгаряния. За терапията на косопад и артрози (гонартрози, коксартрози, остеонекрози), спортни травми на ставите и болки в колената, пациентът сам поема разходите.

За повече информация се обръщайте към специалистите - дерматолози и ортопеди, работещи в лечебното заведение за специализирана извънболнична помощ. Консултациите  и необходимите изследвания се извършват с направление по линия на здравната каса или срещу заплащане по цени на“ ДКЦ5 Варна- Св. Екатерина“ ЕООД. Резултатите от медицинската документация  и изследванията на подходящите пациенти, заявили желание за лечение по метода RIGENERA, се консултират със специалист от болница  „Токуда“. Извършването на самата високо технологична манипулация  - вземане, подготовка на стволови клетки и трансплантиране се заплаща по цени на „Медицински център Алтавита“- София и се извършва, след предварително записване в определени дни от месеца, в кабинетите на „ДКЦ5 Варна- Св. Екатерина“ ЕООД.

Подробна информация за метода, показания за лечение и цени – на сайта на  „ДКЦ5 Варна- Св. Екатерина“ ЕООД, записване на пациенти за консултация на тел. 052 650568.

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286