Условна присъда за варненка, противозаконно присвоила намерен на пейка чужд портфейл

Варна<+> 02.02.2021 14:29 Снимка: ДНЕС+

Условна присъда за варненка, противозаконно присвоила намерен на пейка чужд портфейл

Случаят е от 27 юни 2019 година. Вечерта на тази дата подсъдимата говорела по телефона на прибиране от работа, когато на пейка край централния площад „Независимост“ във Варна, видяла забравено портмоне. 46-годишната жена взела чуждия портфейл и продължила движението си по пешеходната зона, като в района банков клон в центъра спряла да разгледа съдържанието му и да преброи наличните банкноти в него.

Действията й били записани от охранителните камери на фасадата на банката. Впоследствие жената решила да изхвърли портмонето, запазила личните документи на собственика, а паричната сума от 1740 лева прибрала за себе си. Ден по-късно, чрез платформа в социалните мрежи, тя оставила съобщение до пострадалия за намерени документи на негово име, които при среща му предала лично, с обяснение, че ги е открила край кофа за боклук. Деянието е извършено съзнателно, без съгласието на собственика, с намерение за противозаконно присвояване на инкриминираните вещи.

На 46-годишната подсъдима, която е с чисто съдебно минало досега, беше наложено наказание от 3 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Тя бе осъдена да заплати обезщетение за претърпените от пострадалия в резултат на деянието имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деянието, направените от него разноски за адвокатско възнаграждение, държавната такса върху уважения граждански иск и сторените по делото разноски. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648