Учениците 6-12 клас във Варна продължават дистанционно до 30-ти ноември

Варна<+> 19.11.2020 14:28 Снимка: ДНЕС+

Учениците 6-12 клас във Варна продължават дистанционно до 30-ти ноември

Варненските ученици от 6 - 12 клас продължават дистанционното обучение до 30 ноември. Mалките, от 1 - 5-ти клас, остават присъствено, тъй като те не могат да стоят сами у дома. Това заяви областният управител Стоян Пасев на редовния брифинг на Областния кризисен щаб. След тази дата за най-малките класове ще бъдат разработени графици от директорите на училищата. 

"Има установени заразени 3-ма инспектори от РЗИ-Варна, изолирани са, издирени са контактните лица и е извършена дезинфекция на сградата", заяви д-р Дочка Михайлова, директор на Здравната инспекция.

Установени са няколко огнища на зараза с COVID-19 - в "Дом майка и дете", където са установени 9 деца и персонал, в "Център за семейно настаняване", в който са установени само заразен персонал и в клон на Пощенска банка, но там е значително по-малко. 

"В училищата има тенденция да се заразяват повече учители", заяви д-р Елена Генева - началник Отдел противоепидемичен контрол към РЗИ-Варна. За изтеклата седмица 10 учители са дали положителни проби, а в детските градини е заразен само персонал - учители и помощник възпитатели. 

"Расте броят на заразените, а с тях и на тези, които постъпват в болници. Това, което се забелязва в последната седмица, е, че все повече са хората, които преболедуват доста тежко вируса", коментира д-р Михайлова. Тя описа обстановката във Варна като "доста тревожна".

Д-р Михайлова допълни, че във Варненска област почти е изпълнена заповедта на министъра на здравеопазването, а именно да се осигури 25 % от легловата база на болниците за лечение на COVID-19. 

Относно връщането на хора от болниците и отказването да бъдат преглеждани, тя обясни, че става дума за чисто организационни пропуски и проблеми. По думите ѝ хората от страх искат да влизат в болница, дори и да нямат нужда.

"Кръвният център вече работи от няколко дни", заяви областният управител Стоян Пасев. Той подчерта, че доста от дарителите нямат достатъчно количество антитела. 

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832