Смъртта на пътя: Има ли срок на годност мъката в България?

Варна<+> 12.05.2023 13:37 Снимка: ДНЕС+

Смъртта на пътя: Има ли срок на годност мъката в България?

В най-лошия случай, това е три дни. Толкова говорихме за убитите Ани и Явор. След това 14-годишният млад джигит им "взе думата". И някак тихо стана.

Днес по улиците на София отново ще има протест. Недоволството си мирно и тихо ще изкажат опечалените близки на жертвите на пътни инциденти през последните години. Провокирани от последния потресаващ случай на двойно убийство на пътя, на пешеходна пътека от невръстен водач на 18 години.

И сякаш малко са думите, които се изричат в рамките на 3 дни- колкото трае чудото в България по темата с убийствата по българските пътища. И докато едни протестират отчаяно и търсят утеха от всеобщото нещастие по улиците на София, други пък, останали глухи за това, което се говори в тези три дни, подкарват колата на съседа, докато той си купува дюнер. 14-годишно дете се качи в кола и самокатастрофира в кошче за отпадъци. Може би не случайно. Може би искаше да ни каже - "Пей си, Пенке ле, кой ли те слуша?", или "Кучетата си лаят, керванът си върви". И това последното май е най-вярно. Защото ясно показва, че всяко чудо у нас си има дата на производство и годност за употреба.

В най-лошия случай, това е три дни. Толкова говорихме за убитите Ани и Явор. След това 14-годишният млад джигит им "взе думата". И някак тихо стана. Новинарските канали предаваха в един глас, как мерки са взети, ама друг път, и малкият пакостник не е получил нищо. "Наказан е пълнолетният придружител" на малолетния и бъдещ убиец на пътя с глоба. Безнаказано.

След няколко години, той вече ще е правоспособен. Защото законът в България няма да го спре да го наруши. Отново! Няма мерки срещу това, той никога да не получи правото да управлява, няма превенция, няма и няма.

Единственото, което го има и ще го има винаги, е мъката на близките на всички, които нелепо изгубиха живота си на пътя.

Междувременно втори протест заема позиции в новините. Този на ресторантьорите и собствениците на заведения. Поводът, който изкара на улицата невинните жертви на полицейската работа е акция на униформените в заведение в Пловдив. Съблекли всички 400 клиенти на едно единствено заведение в града под тепетата. Заваляха претенции за нарушение на човешките права, унижаване на личността и прочее, докато магистратите ни пуснаха Емили Тротинетката от ареста, поради психическо разстройство. А беше обвинена в същото- унижение и посегателство върху достойнството на личност с увреждане.

Наглото и безпардонно поведение на собствениците на заведения минава невидимата граница на нормалността в закона. Изникват няколко въпроса. А именно, защото точно това заведение е било обект на тази акция на полицията? Защо се е стигнало чак до разсъбличане на клиентите на дискотеката?  Мисля, че всеки от нас носи отговора в себе си и знае, че най-вероятно полицията има данни, че в това заведение се продават упойващи и наркотични вещества, още по-вероятно е, че са намерили такива, както се и потвърди.

Още въпроси: Защо собствениците на заведения допускат наркотици в заведенията си, защо допускат продажбата на балони с газ, които лично г-жа Корнелия Нинова забрани с проект на решение, което бе внесено в Народното събрание с онази коалиция?

Едва ли някой се замисля, какво може би е предотвратила полицията с тази си акция. Може би поредния случай на drink and drive? Може би поредната жертва на пиян и/или дрогиран водач, който би убил още хора?

Не си ли противоречат двата протеста? Ресторантьорите и собствениците на нощни заведения искат необезпокоявани да продължават да се правят, че не знаят какво се продава в заведенията им, докато родители леят отчаяни сълзи по загубата на рожбите си от другата страна на паветата...

А не искахме ли всички съдебна реформа? Истината е, че тези искания са чиста реторика и никой, ама никой не иска реформа. Защото това, което обединява българите в днешно време е само едно- масовото нарушаване на законите в България.

А "Кучетата си лаят, керванът си върви", докато друг случай нелепа смърт на пътя не вземе думата от предния. Тогава и мълчанието ще продължи.

 

Автор: Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648