Симфоничният оркестър на Варненската опера откри 98-ото издание на ММФ "Варненско лято"

Варна<+> 23.06.2024 18:40 Снимка: ДНЕС+

Симфоничният оркестър на Варненската опера откри 98-ото издание на ММФ "Варненско лято"

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято".

На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния продуцентски център в града (ТМПЦ) Даниела Димова.

Гледаме гордо към 100-годишнината на фестивала. Вярваме, че музиката, изкуството и хармонията ще бъдат обединяващ фактор, който ще ни направи по-силни, каза Марио Хосен. Той изрази надежда бъдещите поколения с гордост да погледнат назад и това, което правим всички заедно в момента, да остави диря в сърцата.

"Вярвам в бъдещето на фестивала, на хармонията и на музиката", завърши директорът.

Това е цял век традиция, която Варна поддържа вече толкова време. Фактът, че успяваме да запазим и да надградим това културно наследство, говори, че ние варненци сме способни да гледаме напред в бъдещето, посочи в словото си на откриването кметът Благомир Коцев и обеща Общината да подпомага фестивала и занапред с надеждата 100-годишнината на форума да бъде голям празник за града.

За поредна година с вълнение присъстваме на откриването на "Варненско лято", каза Даниела Димова. Тя припомни, че след две години е и 80-годишнината на Варненския симфоничен оркестър. Нека аплодираме всички концерти в тази богата програма през идващите месеци, които ще съпреживеем заедно, защото духовната храна ни крепи и кара Варна да стои вече сто години смело на картата на Европа със своята култура, добави тя.

В поздравителен адрес, отправен до организаторите, министърът на културата Найден Тодоров посочва, че фестивалът отново превръща Варна в столица на класическата музика. "Без да губи уникалността си в годините, "Варненско лято" успя да се утвърди на национално и международно ниво. Разви се като основен двигател за осъществяването на различни творчески подходи и идеи и закономерно е записан в културния ни календар като най-големия международен музикален фестивал в България.

Той е сцена за представяне на най-новото и най-доброто в българската и световна музика, в творческа лаборатория и място за жив културен дебат и за откриване на млади таланти, институция с фокус върху детската аудитория", казва още министърът и припомня, че много нови български произведения са започнали от сцената на варненския музикален фестивал.

В програмата по традиция първо прозвуча Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров. Бурно бе аплодирано изпълнението на пианиста Саркис Балтаян на Концерт във фа от Джордж Гершуин. Балтаян от години работи и музицира в САЩ и е изпълнявал Гершуин неведнъж пред американска публика, включително в Карнеги хол.

Публиката възнагради с аплодисменти и сюитата "Любовна магия" от Мануел де Файя под диригентството на Константин Илиевски, който застава за първи път на пулта пред Симфоничния оркестър на Държавна опера - Варна.

На откриващия концерт бе направена световна премиера на произведението "Увертюра във формата на надежда" (Ouvertrure en forme d"Esperance) от Патрик Дюър, който присъства на концерта. Пред БТА той каза, че посланието в композицията му е за надежда, с идея за много позитивна, вълнуваща и изразителна музика. В творбата има и части, базирани на български танцови ритми, добави авторът.

Патрик Дюър е завършил Кралската консерватория в родния си град Лиеж, на който днес е почетен гражданин. Носител е на Първа награда от международния конкурс Карол Шимановски. Има над 20 турнета в САЩ, с дебют в Карнеги хол в Ню Йорк през 2016. Гастролирал е в Китай, Япония, Русия, Италия, Франция, а също в Африка и Южна Америка. Бил е солист на престижни оркестри в Европа, имал е съвместни изяви с Пиер Амоял, Жозе ван Дам, Ирина Цетлин. Има издадени 20 диска, сред които и интегрален запис на творбите за пиано на Цезар Франк. Той е пианист и композитор. Участва като инструменталист на "Варненско лято" през миналата година, след което приема предложението на Марио Хосен да напише произведение, посветено на фестивала.

Саркис Балтаян започва да свири на пиано когато е 4-годишен. Завършва Музикалното училище в Пловдив и продължава своето образование в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис при световноизвестния педагог и пианист Джон Пери. Там завършва магистърска степен и прави докторат. Преподавал е в Университета на Алабама, бил е член на клавирната катедра в Калифорнийския държавен университет, както и професор в Консерваторията Колбърн в Лос Анджелис.

В момента е директор на инструменталната програма в Училището по изкуства в Ориндж Каунти, Калифорния и преподавател по пиано в консерваторията в Пасадена. Има солидна репутация като концертиращ пианист, като интерпретацията на Концерта във фа на Гершуин му носи много високи оценки и сравнения със самия Гершуин и Оскар Левант.

Гастролира в САЩ, Европа, Азия, Австралия. Участва в редица фестивали, сред които Международния музикален фестивал в Аспен (САЩ), Holland Music Sessions в Нидерландия, Bad Bertrich Klaviersommer в Германия, Pan Pacific Music Festival в Австралия, Музикалния фестивал в Mammoth Lakes, Калифорния, има записи за редица телевизионни и радио станции. Редовно изнася лекции и майсторски класове в университети в САЩ, често е канен за член на жури на престижни конкурси като Аеджио, Елевато, Младежкия Бахов фестивал.

Още по темата

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095