Предлатените карти за обществения транспорт във Варна. Как работи услугата?

Варна<+> 12.05.2022 15:11 Снимка: ДНЕС+

Предлатените карти за обществения транспорт във Варна. Как работи услугата?

След вдигането на цената на хартиеното билетче за Градския транспорт на Варна, стана по-евтино на варненци да си закупуват карта, която се презарежда, научи ДНЕС+.

За удобство на пътника в общественият градски транспорт се предлагат предлатени карти на цена от 10.00 лв. /1 пътуване бонус/.

На всеки 10.00 лв. се получава 1 времепътуване в рамките на 60 минути бонус.

Зареждането може да се извърши многократно, т.е при 20.00 лв. в картата ще има 22.00 лв.

При качване в автобус/ тролейбус,  пътникът избира на валидатора времепътуването, което желае – 60 мин. -1.00 лв., 90 мин. -1.50 лв., 120 мин.- 1.80 лв. или целодневно - 4.00 лв. и картата се валидира, съобщават от общинския превозвач.

Предплатените карти се закупуват от машина за продажба на билети (МПБ) на спирката. Издадената веднъж карта /пластика/ може да се зарежда многократно от устройство на спирка и в автобус/ тролейбус.

При валидиране на предплатената карта се изписва надпис “Успешно валидиране”; оставаща сума и час, до който важи валидацията. При прекачване в друго превозно средство, картата задължително се валидира и излиза съобщение, че към момента тече времепътуването, което сте закупили. В случай, че времето е изтекло отчита неуспешна валидация и е необходимо да се закупи ново времепътуване по избор.

След изтичане на крайния час на валидност, за да продължи пътуването си, пътникът е длъжен да закупи нов превозен документ.

ПРЕДИМСТВО на предплатените карти:

  • Удобни са за ползване от пътници, които не пътуват често – изразходването на предварително заредената сума не е ограничена във времето;
  • Удобни са за ползване от пътници, които пътуват ежедневно в пикови часове – избягва се струпване пред Машини за продажба на билети;
  • Създава удобство при пътуването - пътника може да се валидира при качване от която и да е врата на автобуса/тролейбуса, след което да седне на
    близкото място.

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648