Потвърдиха 10-годишна присъда на французин, блудствал и снимал малолетни лица

Варна<+> 21.03.2022 14:06 Снимка: ДНЕС+

Потвърдиха 10-годишна присъда на французин, блудствал и снимал малолетни лица

Апелативният съд потвърди 10-годишна присъда на французин, подсъдим за блудство и създаване на порнографско съдържание, но го оправда за държане на порнографски материали

Варненският апелативен съд отмени част от присъда на Окръжен съд – Добрич, като оправда френски гражданин по обвиненията за това, че на 10.01.2020 г. в с. Царичино, община Балчик е държал за себе си чрез информационни технологии порнографски материали, изобразяващи малолетни момичета. Въззивната инстанция потвърди присъдата в частта, в която Ерик Ж. е бил осъден на 10 години лишаване от свобода и глоба в размер на 3500 лева за блудствени действия с 3 малолетни лица и за създаване на порнографски снимки с тези и още 2 момичета.

Съдебният акт на Добричкия окръжен съд бе протестиран от прокуратурата и обжалван от подсъдимия пред Апелативния съд. Въззивната инстанция се произнесе с присъда в открито заседание, след което публикува мотивите към нея в законния двумесечен срок. 

Съдебният състав констатира незаконосъобразност на първоинстанционната присъда в частта на осъждането на подсъдимия за част от деянията. При тълкуването на разпоредбите от Наказателния кодекс втората инстанция сподели изцяло разбирането на правната доктрина, че отговорността за създаване на порнографски материали, което включва дейността по материализиране на произведения с порнографско съдържание, изключва отговорността за държането на същите материали. Тоест „държане на порнографски материали“ се осъществява тогава, когато деецът не е извършил действия по създаването им.

Присъдата на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване пред ВКС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648