Отново отложиха делото за срутването на хотел„ Вероника” край Варна

Варна<+> 23.10.2020 15:53 Снимка: ДНЕС+

Отново отложиха делото за срутването на хотел„ Вероника” край Варна

Апелативният съд във Варна отложи  разглеждането на делото за срутването на хотел „Вероника“, заради заболяване на подсъдим. Георги Г. вчера в късния следобед е уведомил деловодството, че има издаден болничен лист, заради вирусна инфекция. Документът беше представен пред съда тази сутрин.

Всички страни по делото изразиха становище, че са налице процесуални пречки. Съдебният състав не даде ход на делото и го отложи. Апелативният съд посочи, че явяването на подсъдимия е задължително, а за отсъствието му има уважителна причина. Производството е насрочено за 14 януари 2021 г.

Припомняме, че 11-етажният хотел „Вероника“ в кк „Слънчев ден“ се срути на 8 април 2015 г. Инцидентът стана при ремонт, реконструкция и модернизация.

Телата на четирима работници бяха открити смазани под тоновете бетон в сутерена - Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов.

Работниците участвали в събаряне на сградата чрез дърпане със стоманени въжета, а когато този способ не дал резултат, пристъпили към ръчно къртене на колоните и рязане на арматурите им.

Признатият за виновен Георги Г. обещал възнаграждение от 5 хиляди лева на тези, които влязат и срежат колоните на партерния етаж. Казал им, че ще се качи на близката височина и ако сградата започне да пада, ще им даде знак, защото срутването ще продължи поне половин час и те ще могат да излязат.

Подсъдимите Валентин Т. и Мехнур М. и един свидетел били единствените, опитали да спрат опасната дейност, но без успех.

Според вещите лица, поредността на разрушаване не е била спазена: започнато е изпълнение отдолу нагоре, вместо обратното. В мотивите си Окръжният съд определя предприетото събаряне като „действително лишено от здрав разум“.

CHF CHF 1 1.80878
GBP GBP 1 2.19438
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.08337
USD USD 1 1.64355