Операцията VERA SU: МОСВ спря дейностите по изваждането на заседналия кораб (видео)

Варна<+> 28.09.2021 16:17 Снимка: ДНЕС+

Операцията VERA SU: МОСВ спря дейностите по изваждането на заседналия кораб (видео)

Днес в ранния следобед започна операцията по иззваждането на заседналия в плитчините вече повече от седмица кораб край защитената местност Яйлата.

Изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб беше спряно малко след старта на операцията. Причината - необходимост от по-сериозно разтоварване на плавателния съд.

Минути преди началото на акцията министърът на околната среда и водите Асен Личев издаде принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по претоварване на товара на „Vera Su“. Решението беше взето заради опасност от замърсяване на акваторията на Черно море.

Късно снощи, около 21:30 ч., започна разтоварването на VERA SU, съобщава Maritime.bg

От видеоматериал, разпространен в социалната мрежа Фейсбук, стана ясно, че голяма част от азотната тор, бива изспивана в морето при товаро-разтоварителните дейности, чиято цел бе да олекоти кораба, за да услесни неговото изваждане от плитчините.

Приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от МОСВ, а именно - чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение и последващото им пренасяне с кран до баржата. Планирано е между заседналия кораб и баржата да бъде опънато платно, което да предотврати замърсяване. На практика обаче са проведени различни от предварително одобрените действия.

След като беше частично разтоварен през нощта, днес стана възможно корабът да бъде раздвижен. Опитите на трите влекача, които изтеглиха крана Алтей да извадят VERA SU се оказаха неуспешни и при опитите се скъса въжето. Лошото време и прогресивно влошаващата се хидрометеорологична обстановка не позволиха акцията да продължи.

Към момента всички дейности по изваждане на кораба са прекратени.

Видео : Maritime.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448