Коронавирусът се оказа мощно оръжие срещу демографската криза и във Варна

Варна<+> 17.06.2020 12:14 Снимка: ДНЕС+

Коронавирусът се оказа мощно оръжие срещу демографската криза и във Варна

Бейби бумът се очаква по Коледа

Много световни лекари и анализатори предрекоха Корона бейби бум в следствие на изолацията. В Белгия и Великобритания вече отчитат увеличение на продажбите на тестовете за бременност с около една четвърт. Дали Коронавирусът ще се отрази и на демографията у нас – ще разберем съвсем скоро. Според управителя на най-голямата АГ болница в Севроизточна България  СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов", професор Емил Ковачев, по Коледа и в началото на следващата година във Варна се очаква ръст на новородените бебета. Така Ковид 19 може да се окаже оръжие срещу демографската криза у нас.

„Прави впечатление, че все повече бременни се записват на женска консултация, което също е показател за евентуален ръст на ражданията“

Според сексолозите причината за повечето бременности е усамотяването вкъщи, което предполага и по – чести интимни контакти. Психолозите обаче, отчитаха и обратната теза, че изолацията вкъщи е предпоставка за напрежение между двойките. В крайна сметка фактите поддържат първата теза и в края на годината във Варна се очаква бейби бум.  Според наблюдения на лекари, обикновено пикът на ражданията е през летните месеци, но заради продължителната карантина се очаква тенденцията да се обърне. Цифрите до момента показват, че от началото на годината към момента в АГ болницата са родени 903 бебета, от тях 489 са проплакали от началото на обявяването на извънредното положение през март. По отношение на начина на раждане и Ковид 19, професор Ковачев каза, че случаите на заразяване на бебето от майката при раждането са по – скоро единични.  При положителен тест за коронавирус при родилката, евентуално може да се пристъпи към оперативно изваждане на бебето. Всъщност и без вирус тенденцията, наречена „прекомерен цезаризъм“,  е характерна за целия свят, заяви още професор Ковачев. В САЩ например тя е имала своя пик преди 20-30 години и в момента е намалял. В последните години страната ни заема трайна позиция в челната тройка на държавите в Европа по процент на раждания чрез цезарово сечение като близо половината от бебетата идват на бял свят по този начин.

„Близо 40 - 45% от жените раждат секцио, докато нормалните раждания са в порядъка на 55 на сто. Процента наистина е висок, но все пак в последно време отчитаме увеличаване на ражданията по нормален път."

Управителят на Акушеро-гинекологичната болница апелира за нормалното раждане, защото ползите от него и за майката, и за бебето са големи. Още повече, че цезаровото сечение е сериозна коремна операция и възстановяването след нея е значително по–бавно. В началото на юни и в българските медии беше публикувано испанско изследване,  базирано на общо 78 случая. Данните от него сочат, че  5 от 37-те жени, родили със „секцио“, са се нуждаели от интензивни грижи след това, спрямо нито една от 41 родили нормално.

От две години в болницата има безплатна акушерска школа „Щастливо родителство“, в която лекари акушер-гинеколози, анестезиолози и специалисти по здравни грижи запознават бъдещите родители с предимството на нормалното раждане. Пациентките може да родят по естествен начин и с така наречената епидурална упойка. В световен мащаб близо 70 на сто от родилките използват този вид обезболяване. Професор Ковачев коментира и тенденцията все повече жени да раждат след 35 годишна възраст. Според него семейното планиране е добре да става преди това, защото късното майчинство повишава риска от стерилитет и от хромозомни аномалии при новороденото, като Синдром на Даун, Едуардс и Патау.  Професор Емил Ковачев пожела повече родени бебета и щастливи семейства.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448