Варна<+> 04.06.2020 11:01 Снимка: ДНЕС+

Варненската АГ болница с нов, външен асансьор и параклис (ВИДЕО)

Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан освети новия храм в двора на АГ–болницата във Варна. На събитието присъстваха кметът на града Иван Портних, обласният управител Стоян Пасев, общински съветници, районни кметове, лекари. Параклисът носи името на св. Стилиян Пафлагонийски – считан за закрилник на бебетата и на малките деца.

Храмът е изцяло дарен от варненската епархия, заяви  управителят на лечебното заведение проф. Емил Ковачев. В словото си към присъстващите, митрополит Йоан каза, че параклисът ще е духовното място, където лекари и пациенти ще измолят Господ за здраве и успехи.

Акушеро-гинекологичната болница във Варна се сдоби и с нов, външен асаньор за пациентите, отговарящ на всички европейски стандарти. За изграждането му, община Варна отпусна близо 350 хиляди лева. Професор Ковачев допълни, че новото съоръжение ще улесни значително работата на лекарите. Кметът на Варна Иван Портних благодари на целия екип на болницата за всеодайните грижи, особено през последните месеци и в условията на Ковид 19.

„Знаете, че през последните години успяхме да намерим начин, чрез различни програми и проекти, да подобрим базата на болницата”.

Здраве и много бебета пожела и областния управител на Варна Стоян Пасев. „Пожелавам си и аз да се върна в болницата отново като баща, стискам си палци”. 

От началото на годината в АГ-то са родени 832 деца, а от началото  на обявяване на извънредното положение -  417.  Цифрите са сходни със същия период на миналата година, подчерта професор Ковачев и допълни, че за разлика от други градове на страната, във Варна няма спад на раждаемостта. Въпреки че България е на едно от водещите места с отрицателни демографски показатели, специалистите се надяват скоро да има бейби бум.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448