Днес СУ "Гео Милев" - Варна чества 126 години от раждението на своя патрон

Варна<+> 15.01.2021 10:31 Снимка: ДНЕС+

Днес СУ "Гео Милев" - Варна чества 126 години от раждението на своя патрон

Днес на 15 януари Средно училище „Гео Милев ”- Варна чества  126 години от рождението на своя патрон. Учебната година минава под знака на 40-годишнината от създаването на училището.

Необичайната ситуация изисква и нестандартен подход, затова празникът ще бъде отбелязан присъствено и онлайн.

По традиция денят започна с поднасяне на венец пред бюст-паметника на Гео Милев. Тази година в церемонията участват учениците от първи до четвърти клас, които са в училище. С помощта на своите учители и родители те се подготвят за празника от месец.

Първокласниците са илюстрирали със свои рисунки детски стихове на Гео Милев и Леда Милева. Децата от втори и трети клас са разработили екипни проекти -   постери, албуми и презентации за живота на поета. Учениците от четвърти клас – книжки с произведения на Гео Милев и илюстрации към тях. Четвъртокласниците са направили и  филмче със свои изпълнения на стихове за деца от Гео Милев. В днешния тържествен ден то ще бъде изненада за най-малките ученици от първи и втори клас, които ще имат възможност да видят и чуят изпълненията на своите по-големи приятели.

Всички творчески проекти, създадени за празника са подредени в училището. По традиция в изложбата присъстват и много портрети на поета рисувани от децата. На телевизионните екрани във фоайето презентации, направени от учениците, представят  живота и творчеството на Гео Милев.  Показани са и 3D макети на сградата на училището, подготвени във връзка с 40-годишнината.

Дългото отсъствие от училище на  учениците  от V до  XII клас  не попречи на тяхното желание да се включат в празника. Повече от месец те се подготвят да отбележат  годишнината онлайн. Най-активни са представителите на Ученическия парламент, които споделиха своите идеи със съученици, учители и родители и помогнаха  за тяхното осъществяване.

Те са инициатори за честване на празника под наслов „Моето училище - вчера, днес и утре“. Още в началото на декември те призоваха учениците да влязат в ролята на изследователи,  журналисти, фотографи и  художници. Да потърсят  интересни факти, събития, личности, свързани с историята на   училището  и да ги запишат, да ги запечатат в снимки и видеоклипове,  да ги илюстрират  с рисунки и колажи.

Така за празника се появи електронен вестник, който събира  презентации, есета и рисунки свързани с патрона на училището. В него са представени интервюта направени от учениците с  техни  учители. В тях те споделят  с какви постижения се гордеят, с какви предизвикателства се справят, какво ги разочарова, какво им помага, какво ги вдъхновява. И тъй като вестникът не може да побере всички изпратени материали предстои те да бъдат подредени в електронна книжка.

Ученици от осмите класове са подготвили  кратък видеофилм  „Моето училище ми е приятел“, в който  представят откъси от свои  есета  по темата.

В специално подготвено студио, за да даде интервю  гостува директора на училището Албена Павлова. Идеята  е на Стелиян  Демиров от V „а“ клас, който влиза в  ролята на  журналист и  е нарекъл своето „предаване“ 110 минути. Той е подготвил интересни въпроси  и е поканил директора да разкаже за училищния живот, училището и неговото бъдеще. В края на разговора директорът подари на „журналиста“ тениска с надпис „СУ „Гео Милев“ се гордее с теб“, специално изработена за ученици, които работят за издигане престижа на училището, имат високи постижения, печелят престижни награди. Интервюто е записано и ще бъде представено  за празника.

Виртуален празничен концерт е изненадата, която  очаква ученици, учители и родители в този ден.Участниците в него са записали предварително своите изпълнения, които са събрани в общ концерт.  Първо в него се представя  малката пианистка Теодора Генова от  I „г“ клас. Тя изпълнява „Ода на радостта“  от Девета симфония на  Бетховен, която  прославя братството и разбирателството на цялото човечество. В концерта училищната вокална група „Дъга“ изпълнява италианската песен „Санта Лучия“, чийто текст на български е преведен от Гео Милев.

На финала с музикален поздрав, от своя дом, към екипа на училището, учениците и родителите се обръща   Хайгашод Агасян - уважаван и добър приятел на СУ „Гео Милев“.

Всички материали ще бъдат представени на сайта на училището.

В очакване да се върнат в класните стаи ученици и учители подготвят следващите инициативи свързани с 40-годишнината от създаването на училището.

Акцентът, който обединява всички проекти е приятелството. Необичайната ситуация и ограничените контакти накараха всички, особено учениците,  да оценят потребността и силата на разбирателството и приятелството. Доверието създадено между учители, родители и ученици е гаранция, че празници  винаги ще има в голямото семейство на „Гео Милев“.

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832