Варна<+> 22.01.2024 14:29 Снимка: БТА и BulFoto

Денков и Тагарев на официалното откриване на новия Център по оцеляване на море във Варна

Дълбоководният комплекс е най-модерното съоръжение в Черноморския регион, заяви началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров

Премиерът акад. Николай Денков, военният министър Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъстваха днес на откриването на новия Център по оцеляване на море във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. 

По думите на началника на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров дълбоководният комплекс е най-модерното съоръжение в Черноморския регион.

Центърът дава възможност за отработване на широк спектър морски спасителни операции и подготовката на силите на ВМС, Военновъздушните сили и на специалните части на армията, предава БТА.

Басейнът е 12 на 25 метра, като дълбочината му достига до пет метра. Съоръжението е снабдено с различни системи и тренажори, включително за генериране на вълни и изкуствен дим.

Висшето военноморско училище е пример за развитие на висшето образование в България, каза премиерът акад. Николай Денков по време на откриването на Дълбоководния комплекс. 

Той поздрави ръководството на училището, че наред с обучението на курсантите, полага много усилия и за подготовката на цивилни кадри за морския бизнес и икономиката.

След демонстрациите на новото съоръжение министър Тагарев коментира пред журналисти, че изграждането на отбранителните способности включва и усъвършенстване на военното образование.

Според него комплексът на ВВМУ е впечатляващ и трябва се мисли как да бъдат подкрепени и другите военни училища в страната.

Специална програма по тази тема не сме разработили, зависи от тяхната инициативност, коментира министърът.

За новите машини за Сухопътните войски Тагарев посочи, че има график за финансиране на този проект, като страната ни е направила първата вноска. Той припомни, че всички плащания по проекта трябва да приключат през 2027 година, доставката на машините ще бъде в средата на 2028 г.

Министърът каза още, че предстоящото учение на НАТО "Непоколебим защитник" ще бъде изключително мащабно с прехвърляне на войски от Северна Америка към Европа. Сценарият предвижда отбранителни действия в северната част на източния фланг на НАТО, а на наша територия към момента не се предвижда присъствие на чужди войски и провеждане на активни действия, обясни министърът.

По думите му България ще участва с офицери в щабовете на НАТО и с компютърно подпомагане.

Тагарев подчерта, че присъствие на наши военни в операцията в Аденския залив не се предвижда. Обсъжданият вариант е страната ни да има офицери в щаба на операцията, които няма да са на място физически.

За предстоящата ротация в правителството Тагарев посочи, че няма притеснения и тя зависи от решението на политическите партии.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361