Буйствалият преди дни във Варна шофьор е настанен в психиатрично отделение

Варна<+> 04.06.2020 15:52 Снимка: ДНЕС+

Буйствалият преди дни във Варна шофьор е настанен в психиатрично отделение

Мярка за процесуална принуда – настаняване за изследване в психиатрично заведение, наложи Районен съд – Варна на 36-годишен мъж, блъснал пешеходка и множество автомобили на кръгово кръстовище

          Съдът уважи внесеното искане от прокуратурата за настаняване за изследване в психиатрично заведение на 36-годишен мъж,  привлечен като обвиняем в извършване на престъпление по чл.343, ал.1, б. „A“ от НК  - пътнотранспортно произшествие с пострадала пешеходка и щети по няколко автомобила. Деянието е извършено в обедните часове на 2 юни т.год. във Варна,  в района на кръгово кръстовище  и ул. „Кракра“.  

         От събраните писмени и гласни доказателства досега по досъдебното производство се установява, че обвиняемият страда от биполярно разстройство, с последна хоспитализация в психиатрична клиника през периода 16-30 май тази година. Назначаването на съдебнопсихиатрична експертиза на обвиняемия се обуславя от необходимостта да се изясни дали  деянието е било болестно мотивирано или е било под токсичното въздействие на психоактивни вещества. Именно с оглед обезпечаване изготвянето на заключение по назначената експертиза е поисканата мярка за настаняване в стационарно психиатрично заведение. Обвиняемият и неговият защитник не възразяват за уважаване на направеното искане.

          Съдът прие, че в конкретния случай е налице обективна необходимост от настаняване на лицето за изследване в психиатрично заведение, доколкото има данни за психично заболяване на обвиняемия и пред разследващите органи са възникнали съмнения относно неговата вменяемост и възможността да носи наказателна отговорност. Като взе предвид становището на вещото лице – психиатър, съдебният състав определи настаняването на 36-год. мъж да бъде извършено за максимално допустимия  съгласно НПК – тридесетдневен срок, в отделението по съдебна психиатрия на Първа психиатрична клиника към УМБАЛ “Св.Марина“.

        Определението по наложената мярка за неотклонение подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред ВОС.

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931