Весела Лечева: Няма да има спортист на годината, но министерството ще даде награди

Спорт 16.12.2022 11:21 Снимка: ДНЕС+

Весела Лечева: Няма да има спортист на годината, но министерството ще даде награди

Ще остана член на БСП, каквото и да е ръководството

Тази година няма да има церемония за спортист на годината, обяви Весела Лечева, министърът на младежта и спорта, пред Би Ти Ви.

Причината е, че правата се държат от частна компания, но липсата на такава церемония не е добре за българския спорт. Затова министерството обмисля как да бъдат оценени и наградени българските спортисти и ще го направи, каза Лечева.

Според нея на Балканите има силен футбол и България е трябвало да бъде на Световното първенство. За да се случи обаче, това зависи от футболната федерация и трябва да се вземат решения, колкото и болезнени да са.

Спортът не трябва да бъде подценяван като един от сериозните сектори за управлението на една държава. Затова и Министерството на младежта и спорта е направило проучване къде гражданите слагат като приоритет спорта. Изследването е на агенция "Тренд" и показва, че 88% от хората разбират ползата от спорта, но едва 23% спортуват. Според Лечева това показва нуждата от дългосрочни мерки - създаване на спортни площадки и възможности за спортуване, както и възпитание в тази посока от ранна детска възраст.

Не трябва да се правят експерименти в управлението на спорта, смята Лечева. Там трябва да има хора не само с теоретични познания, но и с практически, каза тя по повод предложенията за редовно правителство.

Политическите сили се настаниха удобно в тази позиция да прехвърлят отговорността за управлението на държавата върху служебното правитлентво, вместо да се концентрират върху това да съставят правителство. Те не търсят своята лична отговорност какво те трябва да направят, каза министърката.

"В личен план за мен няма значение дали изпълнявам мандат за 4 години, или ще управлявам още 2 седмици", обясни Лечева.

Според нея БСП трябва да обсъди подкрепата за евентуално правителство със своите органи. "БСП се натика в този ъгъл, в който сме не основна политическа сила, алтернатива на ГЕРБ, а сме там, където играем второстепенна роля. Ръководството на партията трябва да излезе от тази дупка, защото в този момент и с този състав на ръководство нямаме изглед да играем решаваща роля", каза Лечева.

По думите й промяната може да се случи чрез поемане на отговорност от цялото ръководство, тъй като има сериозна низходяща тенденция - от 900 хил. избиратели на последните избори те са били едва 260 хил.

Самата тя би избрала да гласува с машини, а една от причините за разрив между нея и ръководството на БСП е, че то не се вслушва в структурите на партията.

Повече от 20 години съм член на БСП, ще остана, каквото и да е ръководството, и ще работя за утвърждаването на партията, каза Лечева.

Още по темата

CHF CHF 1 2.00187
GBP GBP 1 2.27203
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.64349
USD USD 1 1.82056