Вечният огън в Токио угасна

Спорт 08.08.2021 18:09 Снимка: ДНЕС+

Вечният огън в Токио угасна

Олимпийският огън угасна след красива церемония в Токио. Тя продължи повече от 2 часа, като за първи път в историята включи по същото време на живо в Париж (следващият домакин на Игрите). Олимпийското знаме беше свалено и бе предадено на представителя на Франция.

Българската делегация на церемонията не беше е много голяма, но достатъчно атрактивна. Златните ни момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, които в последния ден от Игрите, спечелиха медал, позираха за снимки, а техният капитан Симона Дянкова беше знаменосец по време на заключителния празник.

Парадът на знаменосците започна по различен ред - първо бяха японците и французите, след което гърците и чак тогава всички останали.

Това е традиция от 60-те години, като идеята е не по азбучен ред, а разбъркано, за да се символизира прескачането на всякакви граници в чест на олимпийския дух.

На церемонията отново беше направен своеобразен реверанс към медиците по цял свят, които спасяват човешки животи и се борят с COVID-19.

"Скъпи, атлети, през последните 16 дни вие ни впечатлихте. Вие създадохте магия на тези Олимпийски игри. Вие ни вдъхновихте с тази обединяваща сила на спорта. В тези сложни времена, вие дадохте на света най-ценния подарък.

За първи път откакто пандемията започна целият свят се събра на едно място. Това ни дава надежда, това ни дава вяра в бъдещето. Олимпийските игри в Токио са игрите на мира, на надеждата и солидарността. Благодаря, Токио. Благодаря, Япония. Специални благодарности на всички доброволци", сподели президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах./Топ Спорт

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361