Кмет захапа златния медал на олимпийска шампионка, заменят отличието с ново

Спорт 12.08.2021 16:01 Снимка: ДНЕС+

Кмет захапа златния медал на олимпийска шампионка, заменят отличието с ново

Златна медалистка от игрите в Токио ще получи нов медал, след като отличието ѝ беше захапано от кмета на нейния роден град Нагоя. Това стана по време на церемония по посрещането на състезателката по софтбол Миу Гото, предаде Би Би Си.

Такаши Кавамура предизвика гнева на хората в социалните мрежи, когато свали маската си и захапа медала - ритуал, запазен за победителите.

И така кметът беше обвинен в пренебрегване на ограниченията на Covid-19 и „липса на уважение“. Потребителите на социалните медии заявиха, че актът е нехигиеничен и неучтив спрямо спортиста.

Дори Toyota, собствениците на отбора, за който играе Миу Гото, осъдиха жеста, наричайки го „неподходящ“ и „изключително тъжен“.

72-годишният кмет се извини по-късно за действията си, което доведе до над 7000 жалби до градските власти.

„Забравих позицията си на кмет на Нагоя и постъпих по изключително неподходящ начин“, каза той и добави, че иска да плати за новия медал.

Представителите на Международния олимпийски комитет (МОК) казаха, че ще заменят медала на Гото с „неопетнен“ за тяхна сметка. 

Организаторите на игрите в Токио още миналата седмица написаха в Туитър: „Искаме официално да потвърдим, че медалите от игрите #Tokyo2020 не стават за ядене“./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448