Украйна показа две лица, вкара два пъти и се пребори за победа

Спорт 21.06.2024 21:17 Снимка: ДНЕС+

Украйна показа две лица, вкара два пъти и се пребори за победа

Обрат срещу Словакия донесе първи точки на тима на Евро 2024

Националите на Украйна се пребориха за първата си победа на Евро 2024 - 2:1 срещу Словакия. След по-слабо първо полувреме украинците се съвзеха и през втората половина на двубоя заличиха изоставането си от първата част и заслужиха трите точки, които се превърнаха в реалност благодарение на късен гол на резервата Роман Яремчук.

Така загубата от Румъния с 0:3 остава в миналото, а днес футболистите на Серхий Ребров буквално показаха две различни лица в двете полувремена, след като първото бе по-слабо, но след почивката нещата се промениха. Ситуацията в група "Е" пък става изключително интересна, защото украинци и словаци са с по 3 точки след два мача. Утре пък Белгия и РУмъния играят в другия мач от втория кръг.

Украинската защита отново бе далеч от отлична, като още в 10-ата минута Иван Швранц можеше да открие. Словашкият голмайстор от първия мач стреля от 2-3 метра, но нацели тялото на Трубин. За сметка на това в предни позиции играчите в жълти екипи бяха доста по-добри и на няколко пъти в първия четвърт час стигаха до наказателното поле на съперника с бързи атаки.

Давид Ханцко изпълни опасно фаул след 17 минути, като Трубин отново спаси. Топката излезе в тъч и само секунди по-късно Швранц грабна втория си гол, засичайки с глава на далечната греда центриране на Лукас Хараслин. Вратарят нямаше какво да направи, а Олександър Зинченко увисна при високата топка.

Снимка: Getty Images

Словаците отново впечатлиха с дисциплина и здрава преса и с този стил принуждаваха съперника да разчита на къси подавания и рядко да преминава центъра. Все пак при един от тези мигове, Мудрик пусна хубав пас между противниковата защита, а Довбик се освободи от защитник в синьо и стреля от няколко метра, ала без успех в 29-ата минута. Последваха по-добри мигове за символичните гости, които пет минути по-късно удариха греда след диагонален шут по земя на десния им защитник Олександър Тимчик, а почти веднага след това Мудрик се оказа сам срещу Дубравка, който обаче го покри отлично, затваряйки ъгъла си.

В последните минути на полувремето първо Зинченко избпробва рефлекса на Дубравка с шут от фаул, а после Хараслин тества Трубин по диагонала, след като нахлу от крилото - но и в двата случая успех нямаше. В крайна сметка Словакия заслужено водеше с гол преднина на почивката.

Снимка: Getty Images

Украйна се върна в мача преди да са минали и 10 минути игра през втората част благодарение на комбинация между Зинченко и Микола Шапаренко. Халфът бе позициониран отлично в наказателното поле и завърши със самочувствие добра атака, правейки резултата 1:1 от десетина метра разстояния след пас по земя от левия фланг. Съотборникът му пък се реваншира за грешката при първия гол в мача.

Съвсем логично изравнилият отбор тръгна напред, търсейки пълен обрат в мача, но пролуки в словашката защита трудно се намираха и така украинците на няколко пъти пробваха да изненадат Дубравка отдалеч, но без успех. Междувременно Франческо Калцона направи принудителна смяна, след като Давид Ханцко получи разтежение и опита да остане в игра, но това ямаше как да се случи.

Около четвърт час преди края Украйна удари и втора греда, която този път дойде след изстрел на Мудрик.

Резервата Зубков и крилото на Челси излязоха двама на един срещу защитник в синьо, но подаването на Яремчук не бе достатъчно точно и Мудрик стреля в страничния стълб от доста малък ъгъл.

Деветката Яремчук обаче се реваншира за това си отиграване малко по-късно и в 80-ата минута след негов гол украинците осъществиха обрат. Миг невнимание в иначе стабилната словашка защита позволи на Шапаренко да намери съотборника си с прехвърлящ пас.

Таранът овладя с майсторско първо докосване и плъзна топката покрай Дубравка и така направи резултата 2:1.

Снимка: Getty Images

Словаците се втурнаха напред , за да търсят изравняване от своя страна, но припряността в действията им си личеше, а и трябваше да опитат от собственото си лекарство - а именно добре наредени няколко защитни линии на противника.

Но не успяха да го сторят и Украйна се поздрави със заслужена победа.

Двата тима имат по три точки, с колкото са и румънците в тази група. Белгия няма точка, а утре среща именно северните ни съседи.

CHF CHF 1 2.07625
GBP GBP 1 2.34686
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.12889
USD USD 1 1.75285