УЕФА задължи Украйна да премахне "Слава на героите ни" от фланелката за Евро 2020

Спорт 10.06.2021 19:48 Снимка: ДНЕС+

УЕФА задължи Украйна да премахне "Слава на героите ни" от фланелката за Евро 2020

Европейската футболна централа УЕФА настоя Украйна да направи промени във фланелката си за Евро 2020, за да премахне "политически" лозунг, който предизвика протести от страна на Русия, информира "Франс прес".

Управителният орган на европейския футбол посочи, че посланието "Слава на героите ни", протестен лозунг по време на протестите срещу Русия през 2014 г. в Украйна, който е поставен на видно място във вътрешната част на фланелката, има "очевидно политически характер".

Във вторник Русия изпрати писмо жалба до УЕФА заради жълтата фланелка, която също изобразява на гърдите очертанията на Украйна, включително Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

Фланелката беше облечена от украинския президент Володимир Зеленски, който побърза да подкрепи фланелката, след като излезе новината за писмото на Русия.

Комикът, превърнал се в президент Зеленски публикува две снимки в "Инстаграм", на които държи фланелка и каза, че тя носи "много важни символи, които обединяват украинския народ".

След това президентската пресслужба публикува селфи, което Зеленски си е направил, облечен с фланелката.

Публикувайки две снимки в "Инстаграм", на които държи фланелка с номер 95, Зеленски написа: "Новата фланелка на украинския национален отбор по футбол всъщност не е като останалите."

Ала от УЕФА заявиха, че картата не е необходимо да бъде променяна, тъй като резолюция на Общото събрание на ООН "признава териториалните граници като недвусмислено изобразени на фланелката".

Лозунгът "Слава на Украйна" също беше одобрен от УЕФА като "сам по себе си (той) може да се разглежда като обща и неполитическа фраза от общонационално значение".

Това скандиране също беше използвано от протестиращите, свалили подкрепяния от Кремъл президент Виктор Янукович по време на Майдана в Киев преди седем години.

Лозунгът предизвика критики от страна на Москва за асоциирането му с националистически групировки от Втората световна война, които са си сътрудничили с нацистите.

Откакто анексира Крим, Русия подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна. Продължаващият конфликт там отне живота на повече от 13 000 души.

Русия реагира положително на решението на УЕФА, като говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви, че "спортът не е бойно поле, а по-скоро поле за конкуренция".

"Станете спортни герои и ще имате слава. Правете го по този начин, а не с националистически лозунги, в които се казва, че родината трябва да бъде прославена", написа Захарова в "Телеграм".

Украйна започва кампанията си на Европейското първенство в неделя срещу Холандия в Амстердам. Попаднала според волята на жребия в група С, тя също така се изправя срещу Австрия и Северна Македония.

Русия попадна в група B заедно с Белгия, Дания и Финландия. Първият им мач е срещу белгийците в Санкт Петербург в събота./news.bg

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438