Спорно отменен гол и много пропуски - Нидерландия и Франция сервираха първото 0:0

Спорт 22.06.2024 00:50 Снимка: ДНЕС+

Спорно отменен гол и много пропуски - Нидерландия и Франция сервираха първото 0:0

Ремито бе стратегическо за двата тима, Полша отпада

Нидерландия и Франция изнесоха вихрено първо полувреме, но укротиха темпото във второто и сервираха първото нулево равенство на Евро 2024.

Мачът бе чакан с огромен интерес като един от мегасблъсъците на груповата фаза, а първите 45 минути оправдаха, че и надминаха очакванията.

Куп положения за двата тима, игра на огромна скорост и шоу. Но гол не падна, а след почивката над стадиона в Лайпциг се спусна и "скритата мисъл", че ремито изобщо не е лош вариант.

С него двата отбора имат по 4 т. на върха в група D, като третият Австрия е с три, а Полша е първият отпаднал официално тим от европейското - с нула точки и без възможност да се добере до третото място в последния рунд мачове.

В тях на 25 юни Франция играе с поляците, а Австрия среща Нидерландия.

Снимка: Getty Images

Антоан Гризман бе длъжен да вкара поне един гол от две идеални ситуации за "петлите" тази вечер, като две от тях бяха от упор. Но при първата капитанът на тима не уцели добре топката, а при втората не стреля добре и вратарят Вербрюген отби.

Гризман носеше лентата в отсъствието на Килиан Мбапе, пропуснал мача заради счупения му нос в двубоя с Австрия (1:0). Асът загряваше преди срещата с предпазна маска, но Дидие Дешан не рискува с пускането му на терена.

Коди Гапко и Мемфис Депай поддържаха огъня за "лалетата", карайки вратаря на французите Майк Менян да спасява ударите им.

Великолепното първо полувреме даде надежда за зрелище след почивката, но не се получи.

И точно, когато темпото съвсем поспадна, а двата отбора видимо играеха, за да не допуснат някоя неточност и да загубят, дойде гол за Нидерландия.

Шави Симонс стреля от границата на наказателното поле в мрежата, но радостта на "оранжевите" бързо бе пресечена - засада. Повторенията ясно показаха, че Дензел Дъмфрис е зад отбраната при шута, но е встрани от вратаря Менян и едва ли му пречи кой знае колко с присъствието си там.

Снимка: AP/БТА

Но - засада, ВАР потвърди решението.

Няма съмнение, че има основания за него - Дъмфрис бе близо до стража. Но все пак, не бе пред него, не му пречеше да види топката... Спорно, при всяко положение.

В края Франция бе по-активният отбор, но без да търси безразсъдно гола. Точките бяха поделени, поляците си събират багажа преди последния мач, а битката за първото място остава отворена за 25 юни.

А ние видяхме първото нулево равенство на Евро 2024 в мач №21 на турнира.

CHF CHF 1 2.03647
GBP GBP 1 2.31213
RON RON 10 3.92903
TRY TRY 100 5.56076
USD USD 1 1.82856