Спектакъл между Грузия и Чехия завърши без победител

Спорт 22.06.2024 18:54 Снимка: ДНЕС+

Спектакъл между Грузия и Чехия завърши без победител

Двата тима взеха първите си точки на Евро 2024 в зрелищен мач в Хамбург

Грузия и Чехия не излъчиха победител в двубой, който завърши 1:1, но предостави невероятна интрига и страхотен футбол. Така двата отбора завоюваха първите си точки на Евро 2024, като за грузинците това е и първа точка въобще в историята на страната на европейските първенства.

Така двата отбора са на трето (Чехия) и четвърто място (Грузия) в класирането с по 1 точка и актив от победа и загуба. ВАР имаше дейно участие в днешния двубой, а грузинския вратар Мамардашвили направи невероятни спасявания, които бяха двуцифрен брой в края на мача.

Началото определено вдигна очакванията, защото и двата отбора се втурнаха в атака още от първата минута. А след няколко грузински набега, Чехия бе този тим, стигнал до първите шансове. След само 3 минути футбол на Георги Мамардашвили му се наложи да прави поредица от спасявания, при това в рамките на по-малко от 60 секунди.

Постепенно именно чехите започнаха да контролират играта и се настаниха около наказателното поле на съперника, като затрудняваха доста грузинците след дълги тъчове, насочени близо до вратата.

Снимка: Getty Images

Силните минути на Чехия се увенчаха с гол, който за тяхно съжаление не бе зачетен. В средата на полувремето, в 23-ата минута, след поредното дълго странично хвърляне, Адам Хложек вкара за 1:0. След като Мамардашвили спаси, а топката се отби в лицето, а после и в ръката на Хложек, за да влезе в мрежата. И именно поради последната случка ВАР се намеси и отмени гола.

След около половин час игра Грузия надигна глава и успя да преодолее натиска на съперника, като на няколко пъти изправи на тръни защитата в бяло, но без да се стига до попадение.

В първата минута от добавеното време капитанът Кашия се освободи от двама защитници и стреля от няколко метра. Станек обаче спаси, но моменти по-късно му се наложи да се изправи срещу 11-метров наказателен удар. Дузпата бе отсъдена за игра с ръка на Холеш по-рано в същата атака.

Снимка: Getty Images

На бялата точка застана Жорж Микаутадзе, който не сбърка. Роденият във френския град Лион нападател прати съперника си на голлинията в обратния ъгъл, за да зарадва хилядите си сънародници по трибуните - 1:0 за Грузия.

Очакван чешки натиск даде старт на второто полувреме, но Грузия бе по-близо до гол, когато в 57-ата минута трима футболисти в червено изскочиха срещу двама в бяло. Кварацхелия подаде встрани към Меквабишвили, но той стреля неточно

И само секунди по-късно, в 59-ата минута, Патрик Шик изравни от куриозна ситуация. Топката бе центрирана от корнер на далечна греда, удари се в страничния стълб, после в тялото на Шик и влезе във вратата за 1:1.

Снимка: Getty Images

По-малко от 10 минути след изравняването голмайсторът Шик напусна контузен.

А след това сякаш отново гледахме началото на мача - чешките футболисти бяха обсадили наказателно поле, но без да успяват да стигнат до попадение. Вратарят Мамардашвили бе като стена и спасявапе ситуация след ситуация. Отговорът на Грузия бяха контраатаки, най-вече по левия фланг чрез Кварацхелия, но също без да имат каквато и да било успеваемост.

Снимка: Getty Images

До края на мача събитията бяха най-вече пред грузинската врата, а в петата минута на добавеното време и буквално последната атака на мача, резервата Саба Лобжанидзе направи непростим пропуск. Той бе изведен сам срещу чешкия вратар, но стреля високо над вратата.

CHF CHF 1 2.03013
GBP GBP 1 2.31082
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.55842
USD USD 1 1.82702