Швейцария отново е убиец на гиганти: Детронираха еврошампиона Италия

Спорт 29.06.2024 20:52 Снимка: ДНЕС+

Швейцария отново е убиец на гиганти: Детронираха еврошампиона Италия

Италия на Лучано Спалети напусна безславно Евро 2024

Във втори пореден осминафинал на европейските първенства Швейцария е убиецът на гиганти, като този път отстрани актуалния шампион Италия - 2:0 в Берлин.

След като преди три години "кръстоносците" сензационно изхвърлиха Франция с дузпи, този път те го направиха в редовното време срещу много разколебания отбор на Лучано Спалети. Надиграха го напълно и не оставиха никакво съмнение в превъзходството си.

Италианците затвърдиха проблемите си от груповата фаза, които най-ясно си проличаха в загубата срещу Испания. Късният гол срещу Хърватия след това не допринесе с нищо, защото днес Скуадрата отново игра потресаващо както в защита, така и в атака.

Швейцария на Мурат Якин, която бе на секунди от това да победи и Германия, доминираше почти изцяло осминафинала и вкара голове чрез Ремо Фройлер и Рубен Варгас. По този начин тимът в червено е на втори пореден четвъртфинал на Европейско първенство, а там ще срещне Англия или Словакия.

Снимка: Getty Images

Първите няколко минути преминаха с много по-добра игра на швейцарците, които бързо натиснаха своя съперник и Скуадрата рядко минаваше центъра. След това играта се поизравни и бе накъсана заради няколко тежки сблъсъка, които за щастие не доведоха до сериозни контузии.

В 24-ата минута централният нападател Бреел Емболо беше изведен зад защитата и имаше много време да се подготви за удара, но изпълнението му бе спасено прекрасно то Джанлуиджи Донарума. Имаше и сериозни съмнения за засада.

Превъзходството на "червените" продължи и те не спираха да нанасят удари, макар и не толкова опасни. Деветият се оказа щастливият в 37-ата минута, след като Рубен Варгас намери с остър пас по земя Ремо Фройлер, а той с първото си докосване укроти топката. С второто не остави шанс на Донарума за 1:0, макар стражът да докосна топката.

Снимка: Getty Images

В края на полувремето отборът на Мурат Якин бе много близо и до второ попадение, когато пряк свободен удар от малък ъгъл на Фабиан Ридер бе спасен от Донарума, не без помощта и на страничната греда.

Лучано Спалети направи смяна на полувремето, вкарвайки в игра героя от мача с Хърватия Матия Закани, но това меко казано не даде резултат. Швейцарците още в първата си атака, буквално в началните секунди отбелязаха втори гол чрез красиво изпълнение на Рубен Варгас. Пълен шок за шампиона!

В 51-ата минута Италия можеше да се върне в мача по възможно най-куриозния начин. Фабиан Шер върна една топка с глава към Ян Зомер, но вратарят не беше на позиция и топката агонизиращо срещна страничната греда. Голям късмет за швейцарците.

Снимка: Getty Images

Водачът в резултата постепенно даде владението на топката на европейския шампион, но се защитаваше много комфортно. Италианците започнаха да отправят удари, но повечето от тях летяха високо над вратата. Изключение направи едно изпълнение на Джанлука Скамака в страничната греда, но на два пъти в ситуацията изглеждаше, че има засада.

До края на мача европейският шампион не създаде нищо и завършва първенството с една победа и едва три вкарани гола.

Швейцария: Зомер, Шер, Аканжи, Родригес, Ридер, Фройлер, Джака, Ебишер, Варгас, Емболо, Ндойе

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Манчини, Бастони, Дармиан, Барела, Кристанте, Фаджоли, Киеза, Скамака, Ел Шаарауи

CHF CHF 1 2.01861
GBP GBP 1 2.30668
RON RON 10 3.93005
TRY TRY 100 5.57017
USD USD 1 1.82022