Шест тима от НБА бойкотираха плейофните срещи в сряда след стрелбата по Джейкъб Блейк

Спорт 27.08.2020 11:33 Снимка: ДНЕС+

Шест тима от НБА бойкотираха плейофните срещи в сряда след стрелбата по Джейкъб Блейк

Милуоки Бъкс бойкотира своя мач номер 5 от плейофната серия в първи кръг срещу Орландо Меджик заради повишаващото се недоволство след застреляния тъмнокож американец Джейкъб Блейк, което доведе до това НБА да отложи всички три двубоя, насрочени за провеждане в сряда.

Бъкс са тимът в НБА, който е най-близо до Кеноша в щата Уисконсин, където полицията стреля седем пъти по Блейк в неделя, което предизвика вълна от сблъсъци в града. Играчите бяха в съблекалнята преди двубоя във Флорида, след като бяха загряли традиционно за срещата, но не се появиха на паркета за началото на мача. Впоследствие НБА потвърди, че мачът е отложен, заедно с останалите две срещи от вечерта – Оклахома Сити Тъндър – Хюстън Рокетс, и Ел Ей Лейкърс – Портланд Трейл Блейзърс.

„НБА и НБПА обявиха днес, че предвид решението на Милуоки Бъкс да не излезе на паркета за мач номер 5 срещу Орландо Меджик, днешните три мача – Милуоки – Орландо, Хюстън – Оклахома и Ел Ей Лейкърс – Портланд са отложени. Датите за петите двубои от сериите ще бъдат оповестени скоро“, се казва в туит на НБА. Редица звезди от лигата изразиха недоволството си, искайки промяна, сред които ЛеБрон Джеймс, Донован Мичъл и Джамал Мъри. Треньорът на Бъкс заяви, че всички в отбора са притеснени от случващото се в Кеноша след стрелбата по Блейк.

Двама от играчите на „елените“ – Стърлинг Браун и Джон Хенсън, са особено чувствителни по темата, тъй като са страдали от полицейско насилие в миналото. „Аз и нашите играчи, нашата организация сме притеснени от случващото се в Кеноша. Голямо предизвикателство е да си признателен и да имаш желание за промяна и нещо различно и по-добро не само в Кеноша, но и в Милуоки и Уисконсин, и след това да излезеш на паркета и да изиграеш даден мач“, каза Майк Буденхолзър.

Междувременно, ЛеБрон Джеймс и неговият Ел Ей Лейкърс и градският съперник Ел Ей Клипърс са гласували за прекратяване на сезона в НБА в знак на протест след поредната стрелба по тъмнокож американец, съобщиха няколко медийни източници в САЩ.

ESPN, The Athletic и Yahoo Sports съобщиха, че двата тима от Лос Анджелис са призовали за край на кампанията през 2019/20 след стрелбата по Джейкъб Блейк в Уисконсин в неделя. Лейкърс и Клипърс гласували за край на сезона на извънредно събрание на всички тимове, останали в плейофите на НБА, който се провеждат в Орландо, Флорида. Срещата се провела след бойкота на Милуоки Бъкс, който не излезе на паркета за своя мач номер 5 срещу Орландо Меджик.

Решението на „елените“ доведе до това НБА да отложи всички три мача от сряда, като двубоите, насрочени за четвъртък, също са под въпрос. Не е ясно все още как ще процедира сезонът след срещата в сряда, или дали Лейкърс и Клипърс, двата най-силни отбора на Запад, ще останат в плейофите въпреки вота си. НБА ще проведе специална среща на Борда на директорите в четвъртък, на която ще адресира опасенията на играчите./БГНЕС

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911