САЩ се провалиха и изхвърча още в групите на домашната си Копа Америка

Спорт 02.07.2024 11:20 Снимка: ДНЕС+

САЩ се провалиха и изхвърча още в групите на домашната си Копа Америка

Американците не пребориха Панама и Боливия за второто място в групата

Националният футболен тим на САЩ сензационно отпадна от турнира Копа Америка, на който страната е домакин.

Американците, за които се смята, че имат най-силното поколение в историята си, загубиха с 0:1 от Уругвай и по този начин приключват с участието си в турнира още в груповата фаза.

Това поражение от един от големите фаворити означава, че САЩ остава на третото място в група, в която освен Уругвай бяха аутсайдерите Панама и Боливия.

И докато според всички прогнози и очаквания първото място бе запазено именно за уругвайците, то никой нямаше съмнение че този американски тим ще успее да заеме второто място.

Ситуацията обаче стана критична още преди няколко дни, когато САЩ загуби от Панама, а тази нощ подвиг срещу мощния уругвайски тим нямаше.

Преди мача все пак шансовете на САЩ не бяха малки, защото водещ показател в Копа Америка е головата разлика, а американците имаха предимство пред Панама. Разбира се, за целта панамците трябваше да се издънят срещу аутсайдера Боливия, но това не се случи и те победиха с 3:1.

Все пак до 79-ата минута резултатът бе 1:1 и американският тим знаеше, че реми може да го класира, но с две късни попадения Панама си спечели срещата с 3:1 и вече мисли за историческите за страната четвъртфиналите.

По същото време в Канзас Сити домакинът САЩ бе тотално надигран от Уругвай, а единственият гол падна в 66-ата минута, когато Кристиан Оливера довкара една отбита от вратаря топка.

Снимка: Getty images

Така Уругвай печели тази група с три победи и категоричната голова разлика от 9:1. На второто място сензационно е Панама с шест пункта, а две години преди домакинския си Мондиал, САЩ изхвърча още в груповата фаза с три точки. Боливия напуска турнира без точков актив.

Отвъд океана вече очакват сигурна треньорска рокада и раздяла със селекционера Грег Берхалтер, който е посочен като основният виновник за огромния футболен провал.

В САЩ вярват, че имат отбор, който спокойно можеше да играе полуфинал на Копа Америка, а голямата амбиция бе за историчеко представяне на домашния Мондиал. На този етап обаче няма изгледи за особен оптимизъм.

CHF CHF 1 2.01258
GBP GBP 1 2.30967
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.5801
USD USD 1 1.81802