Аржентинските шампиони пеят расистки песни за Мбапе и французите

Спорт 17.07.2024 11:41 Снимка: ДНЕС+

Аржентинските шампиони пеят расистки песни за Мбапе и французите

Федерацията в Париж поиска наказания от ФИФА, Челси разследва 100-милионния Енцо Фернандес

Аржентинските футболисти забъркаха нов скандал по познат сценарий.

Видео, неволно пуснато на живо в Инстаграм профила на Енцо Фернандес, улови част от празненствата на отбора в автобуса към хотела в Маями след спечелената Копа Америка на финала с Колумбия в понеделник сутринта наше време.

Халфът на Челси искаше да покаже на света как празнуват съиграчите му в рейса, но забрави да изключи картината и звука, преди няколко от тях да запеят добре позната песничка от световното в Катар преди 2 години.

В нея има оскърбителни думи за Килиан Мбапе, цвета на кожата му и многобройните тъмнокожи футболисти във френския национален тим. Не е ясно как аржентинците пак се върнаха на "френска вълна", след като току що бяха спечелили срещу... Колумбия.

Но видеото изтече онлайн, Енцо бързо го изтри, но в света на хиляди онлайн лешояди, които живеят от това, светкавично е било презаписано и копирано из няколко социални мрежи. За часове имаше милиони гледания и стана огромен скандал.

"Искам да поднеса извинения за видеото, публикувано в моя профил - написа Фернандес късно във вторник. - Песента е обидна. Аз съм против дискриминацията във всичките и форми, извинявайте, че се увлякох в еуфорията от спечеления финал. Тези думи, които се чуват във видеото, не отразяват моите вярвания и характер."

Извинението е направо нелепо, тъй като е вече трети случай, в който аржентинците са уловени да пеят същата песничка. При това за играчи, срещу които не са се срещали на терена от почти две години.

Клубът на Енцо - Челси, който плати над 100 милиона евро за него на Бенфика преди 20 месеца, реагира незабавно.

Лондончани ще проведат свое разследване, след като и друг техен играч - френският национал Уесли Фофана, коментира гневно видеото на своя съотборник в социалните мрежи.

Федерацията в Париж поиска от ФИФА остри действия срещу отбора на Аржентина.

Засега от световната централа няма коментар, а от тази Буенос Айрес се извиниха официално за поведението на отбора си.

CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095