Южна Америка: Отнемете Мондиала на САЩ, те не могат да се справят. Това бе катастрофа

Спорт 15.07.2024 17:17 Снимка: ДНЕС+

Южна Америка: Отнемете Мондиала на САЩ, те не могат да се справят. Това бе катастрофа

Хаосът на Копа Америка предизвика десетки гневни реакции, но и много въпроси за 2026-а

Южна Америка се бунтува срещу случилото се тази сутрин в Маями преди финала на Копа Америка, след като стотици фенове бяха стъпкани, ранени, арестувани и удряни от полицаи, които изобщо не можеха да спрат тълпите около "Хард Рок Стейдиъм".

Аржентина би Колумбия с 1:0, но организацията на мача бе под всякаква критика, а медиите в няколко страни директно посочват пръста на обвинението към домакините от САЩ. Шефове на полицията от Флорида обвиниха КОНМЕБОЛ - южноамериканската конфедерация, че не е осигурила нито добро разпределение на билети, нито подходяща организация на турнира.

Кой виновен, кой не...

"САЩ не могат да се справят с Мондиала след две години, това вече е ясно - написа днес "Ла Насион" от Колумбия. - Това бе пълна катастрофа. И не само финалът. Полуфиналният мач срещу Уругвай бе едно голямо организационно фиаско. Скандалите с боливийците... Терените, стадионите, празните места... Най-добре ФИФА да помисли за други домакини."

След две години световното отива в САЩ, Канада и Мексико, а там ще е още по-сложно като организация.

Снимка: Getty Images

"Проблемът е, че те изобщо не са наясно как се прави футболен турнир - обвинява уругвайският "Ел Паис". - Нямат културата за това. Кой е изненадан, че в Маями, около който живеят над 3 милиона аржентинци и колумбийци, към стадиона се стичат стотина хиляди?

Кой продаде билетите по този абсурден начин? И кой остави стадиона без охрана часове по-рано, за да влязат хиляди без билети в него?"

Обвиненията са десетки. Полицията и охраната на финала завари няколко хиляди души да си пробиват път през оградите, климатичните инсталации, прозорчета и аварийни помещения, и да влизат на трибуните около 6 часа преди мача.

В отговор бе вдигната тревога, започнаха разправи с тях и гоненето им, а отвън бе нареден втори пръстен на охрана, чак на 500 м от арената. И това затрудни ужасно много влизането на хората с легални билети.

Освен това полицаите и стюардите се оказаха твърде малко - по 4-5 души на вход, към който се тълпяха по 10 хиляди души. Отказаха и част от апаратите, монтирани специално за онлайн билетите. Изобщо - хаос.

Целият турнир бе един голям хаос.

Боливия нямаше къде да тренира в първите 4 дни от престоя си в Щатите, след като гимназията, която бе определена за това, не предлагаше изобщо затревен терен.

Игрищата на някои стадиони бяха в трагично състояние. Те са с полуизкуствена настилка за американски футбол, а тази за Копа Америка е била поставена буквално дни преди мачовете. И съответно - изобщо не бе готова за натоварването. Излизаха парчета, разместваха се слоеве...

Покривът на стадиона в Лас Вегас за четвъртфинала Уругвай - Бразилия изненадващо бе затворен, което промени изцяло атмосферата вътре. Играчите и на двата отбора бяха гневни, като определиха условията за игра с "нещо като оранжерия, като парник".

На полуфинала Уругвай - Колумбия семействата на уругвайските играчи бяха настанени до колумбийска агитка. Изтърпяха обиди, замеряне с храна и бира... А сред тях имаше съвсем малки деца. И след края играчите на "селесте" влязоха в трибуните, започнаха юмручен бой с колумбийците, за да изведат от там близките си. Втрещяващи гледки.

КОНМЕБОЛ по традиция не поема отговорност за нищо. САЩ като организатор се оправда за фиаското сутринта с обяснение, че мерките за сигурност са били засилени поради стрелбата срещу Доналд Тръмп ден по-рано и засиленото ниво на опасност от тероризъм. Изобщо не се видя да има засилено внимание или усещане за сигурност обаче...

Снимка: Getty Images

Да не говорим за безумното решение за концерт на Шакира на почивката на финала - по американски спортни образци като Супербоул. Това забави второто полувреме допълнително, отборите чакаха в съблекалнята над 20 минути... Също нефутболно и необяснимо решение. Шоуто над всичко. Но шоу за кого? За изплашените хора на трибуните, още невярващи на случилото се преди това на входовете?

На всичко отгоре цените на билетите за повечето мачове дори от групите бяха абсолютно неадекватни - по 187-200 долара, което ги направи недостъпни за много зрители. Празните трибуни на мачовете, освен за тези на Бразилия, Аржентина и Колумбия, са доказателство. За сравнение, преди 8 години на Копа Америка 2016, отново в Щатите, цените варираха от 50 до 80 долара.

Сега за финала не паднаха под 270 долара, а в някой онлайн платформи стигнаха до 1000.

Очевидно е, че за момента въпросите са повече от отговорите. Също така е ясно, че ФИФА няма да смени домакина на Мондиал 2026. Топката е в полето на Щатите, за да бъде организирано световното далеч по-добре от тази Копа Америка.

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408