Румънците тръгнаха ударно: Разпиляха Украйна за първа победа на голям форум от 24 години

Спорт 17.06.2024 21:41 Снимка: ДНЕС+

Румънците тръгнаха ударно: Разпиляха Украйна за първа победа на голям форум от 24 години

Първа победа на Европейско за новия век

Румъния стартира Европейското първенство по футбол с гръм и трясък и постигна първата си победа на голям форум от 24 години насам.

Северните ни съседи победиха Украйна с 3:0 в мач от Група "Е" на турнира, в който бяха смятани за аутсайдер.

Със страхотна игра в защита, опасни контраатаки и удари от далечна дистанция обаче румънските играчи заслужено стигнаха до така чаканата първа победа на голям форум през новия век.

Румъния не успя да постигне победа на Евро 2008 и Евро 2016, а за последно изпита това чувство на 20 юни 2000-ата, когато с драматично 3:2 над Англия, северните ни съседи се класираха напред към елиминациите.

Фазата на елиминациите се превърна в абсолютно реалистична цел, която вероятно стои само на точка разстояние, а не само победата, но и като цяло изразителният резултат правят този мач вероятно най-изненадващия като краен изход от началото на турнира.

Да не забравяме, че този румънски състав бе изпратен към Германия с доста критики и занижени очаквания, след като в седмицата преди Европейското направи две безлични нулеви ремита срещу България и Лихтенщайн на собствена земя.

Снимка: Getty images

След спокойните начални минути на срещата, в които двата тима действаха предпазливо и не виждахме почти нищо толкова интересно, обстановката в Мюнхен взриви румънският капитан Николае Станчу.

В 29-ата минута украинците сбъркаха при изнасянето на топката, вратарят Лунин не изчисти добре и това доведе до шанс пред Станчу, който със страхотен изстрел ивън наказателното поле прати неспасяемо топката във вратата.

Няма да е пресилено да кажем, че това може и да е най-красивият гол от началото на турнира.

Снимка: Getty images

А Румъния можеше да удвои с нелеп гол малко по-късно, когато Николае Станчу абсолютно целенасочено опита да изненада вратарят на Реал (Мадрид) Андрий Лунин. Румънският капитан пробва да му вкара директно от корнер и не бе далеч, след като топката се отби от горната греда.

Снимка: Getty images

Лунин, който имаше основна заслуга Реал да достигне до финала на Шампионска лига обаче се превърна в грешник за родината си, защото освен грешката при изнасянето на топката за първия гол, той носи своята вина и за второто попадение в 53-ата минута.

След поредната контраатака топката отиваше към Разван Марин, който без да се колебае пробва удар от дистанция. Изстрелът му мина под плонжа на Лунин и се превърна в гол за 2:0.

След това попадение в украинските редици настъпи пълно объркване и Румъния се възползва по перфектен начин, правейки резултата 3:0.

Денис Ман сякаш на шега влезе в наказателното поле и подаде успоредно на голлинията, където бранителят на Тотнъм Денис Драгуш вкара на празна врата.

Снимка: Getty images

Общо взето интригата в мача приключи някъде тук. До края Украйна имаше два шанса да намали изоставането си, но Румъния по отличен начин затвори мача и запази преднината си, за да тръгне по ударен начин на това Европейско.

Така северните ни съседи взимат ценни три точки в тази Група "Е", където са още отборите на Белгия и Словакия.

CHF CHF 1 2.04264
GBP GBP 1 2.31555
RON RON 10 3.92974
TRY TRY 100 5.53808
USD USD 1 1.82549