Раева: Всичко предложено в сектор Спорт е прекрасно, но съм предпазлива в очакванията си

Спорт 01.12.2021 13:40 Снимка: ДНЕС+

Раева: Всичко предложено в сектор Спорт е прекрасно, но съм предпазлива в очакванията си

„Нищо ново не чух, това е обещавано и преди това, единственото ново, което очаквам, е това да се осъществи. При отговорност, възможност, желание и даване на шанс на следващия министър на спорта, това е абсолютно осъществимо за четири години“, сподели в интервю за БГНЕС президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева относно преговорите за кабинет между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Четирите партии и коалиции дискутираха предложенията си в сектор Спорт в края на миналата седмица, като се обединиха най-вече около сериозно увеличение на бюджета за спорт, както и ревизия на досегашната дейност на ММС, Национална спортна база и Български спортен тотализатор.

„Като всеки човек, който се занимава със спорт много активно, следях и имах голям интерес да чуя какви ще бъдат предложенията. Всичко, което се предлага, е прекрасно. След толкова много години и обещания и по никакъв начин недаването на реалния шанс за развитие, което трябва да има спортът в България, този път ще бъда по-предпазлива в очакванията си. Ако това, което предлагат, се осъществи, спортът ще литне. Първото и най-важно нещо е увеличаване на бюджета, материалната база, треньорските кадри, масовият спорт – пирамидата, която е важна за захранване на клубовете и професионалния спорт, всичко това ни е ясно от години, но не се прави“, каза Раева.

Ръководителката на БФХГ коментира и разминаването между две от партиите по отношение на дейността на спортните федерации. Проф. Даниела Дашева от БСП предложи федерациите да имат по-голяма свобода при разходването на средства от бюджетите си, докато Радостин Василев от ИТН иска пълен контрол и дори разходването на средства да минава през Министерството.

„Многократно съм казвала, че трябва да има абсолютна свобода при разходването на средства, защото не трябва 40, 50 или 60 федерации, които имат абсолютно различна специфика на дейност, да бъдат сложени под един знаменател. А контролът на средствата много простичко и лесно може да бъде осъществяван от експертите на Министерството на спорта. Така че нека да не се крият зад разни такива залъгалки, че контролът е толкова важен, че да минава през Министерството – не, федерациите трябва да имат абсолютна свобода, за да могат реално да реализират своите проекти за развитието на спорта. В конкретика – Българска федерация по художествена гимнастика е била винаги безкрайно точна в своите харчове, правени са ни не знам вече колко данъчни и всякакви проверки от всякакво естество, както и на другите федерации, така че ако някои федерации са имали своите проблеми по отношение на финансирането, нека не се слагат всички под общ знаменател. А това, което аз искам да направя като развитие на спорта, няма как да стане, ако ме слагат под един знаменател с бокса, с борбата, с конния спорт – това са тотално и категорично различни спортове. Твърдо съм за, че федерациите трябва да имат свободата да харчат и твърдо съм за, че трябва да има прекрасен контрол, който не е никакъв проблем от толкова огромната, разширена и раздута администрация на ММС, с не знам колко си експерта, които да следят за това нещо“, каза Раева./БГНЕС

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827