Приказка за Ериксен 1100 дни след срещата със смъртта, но словенците развалиха нейния край

Спорт 16.06.2024 22:23 Снимка: Getty Images

Приказка за Ериксен 1100 дни след срещата със смъртта, но словенците развалиха нейния край

Датската звезда вкара в първите си минути на Европейско след онзи кошмар в Копенхаген

Дания и Словения завършиха наравно 1:1 и направиха първото реми на Евро 2024 в шестия мач от неговото начало.

Мач, в който полуифналистът от последното Европейско Дания бе в ролята на фаворит, но грабрите словенци си заслужиха реми, изковано с гол 13 минути преди края на редовното време.

Така след пет мача, в които неизменно виждахме поне по три гола и победител, датчани и словенци сътвориха първото реми в мача от Група "С", където са още тимовете на Англия и Сърбия.

А мачът можеше да се превърна в истинска датска приказка с главен герой Кристиан Ериксен, който успя да се разпише 1100 дни, след като колабира именно в мач от Европейско първенство.

Именно началото на този мач бе като в приказка, защото в 17-ата минута Дания поведе, а голмайсторът бе специален - Кристиан Ериксен.

Това бяха първите му 17 минути на Европейско първенство точно 1100 дни, след като сърцето му спря и на практика датският футболист бе мъртъв за около 5 минути в онзи кошмарен мач от Евро 2020 между Дания и Финландия.

1100 дни, след като цяла Европа се молеше за живота на Ерикен, той отново бе на най-голямата сцена, отново с екипа на родината си Дания и успя да се разпише.

Снимка: Getty images

Наистина сценарий като от приказка.

Романтиката щеше да е пълна, ако датчаните все пак бяха успели да надградят над този гол, или поне да го задържат, защото истината е, че "червения динамит" не направи достатъчно за успеха.

Сякаш попадението поуспокои играчит в червени екипи, които имаха още два добри шанса, но пък също така позволиха на словенците да създадат достатъчно положения през втората част и сякаш заслужено да стигнат до точката.

Няколко опасни атаки и греда след мощен шут на Шешко бяха предвестник на това, което се случи в 77-ата минута.

Центриране от корнер, което не бе добре изчистено и стигна до Ерик Янжа, който отправи диагонален шут и с помощта на рикошет от задните части на датски бранител, топката влетя във вратата за 1:1.

Снимка: Getty images

Всичко можеше да е различно, ако няколко минути преди словенското изравняване датчаните бяха реализирали най-чистото си положение.

То се откри пред нападателя на Манчестър Юнайтед - Расмус Хьойлунд, който получи топката на няколко метра от голлинията, но стреля право в тялото на Ян Облак.

Снимка: Getty images

Така храбрите словенци изковаха ремито - трето за тях от общо четирите им мача на европейски финали.

А за Дания остават въпросителните, защото преди три години "червения динамит" игра полуфинал и бе приятната сензация, но днес нещата изобщо не стартираха по план.

CHF CHF 1 2.04264
GBP GBP 1 2.31555
RON RON 10 3.92974
TRY TRY 100 5.53808
USD USD 1 1.82549