Петър Мицин: Славата е хубаво нещо, но и носи голяма отговорност

Спорт 06.01.2024 17:58 Снимка: ДНЕС+

Петър Мицин: Славата е хубаво нещо, но и носи голяма отговорност

Плувецът Петър Мицин говори, след като спечели наградата за най-добър млад спортист в България за 2023 г. в анкетата на viasport.bg.

"За мен е голяма радост да бъда сред най-добрите спортисти на България, да мога да стисна ръце с тях. Благодарен съм и признателен за това отличие, както и за хубавите емоции. Благодаря и на моя треньор Николай Вакареев, с който много се трудим, на Българската федерация по плуване и Министерството на младежта и спорта, който ме подкрепят и на семейството ми, което винаги е с мен. Чест е да получа тази награда. Това е признание за труда, който съм положил и резултатите, които съм направил", обяви 18-годишното момче от Велинград.

Попитан за факта, че има два олимпийски норматива и преследва трети и дали няма да натежат толкова дисциплини за дебютант на олимпийски игри, Мицин отговори: "Мисля, че няма да бъдат много. Въпросът е да съм добре трениран и да успея да направя нещата, както ги е задал треньорът.

Още е рано да мисля за олимпиадата, може би няколко месеца преди това ще започна, но гледам да бъда спокоен, да не се вманиачавам толкова много и да не се разсейвам. Надявам се да представя България на отлично ниво.

Ще взема участие на световното първенство за мъже и жени на 50-метров басейн в Катар. Там ще направим и опит за класиране на щафета на 4 по 200 м свободен стил. Бих искал да пожелая на моите колеги и приятели в плуването да продължават да се трудят, да не се предават пред лошите моменти, които им се случват и да постигаме всички добри резултати", каза още Петър Мицин и добави:

"Гледам да изпълнявам поставените ми задачи. Славата е хубаво нещо, но и носи голяма отговорност. Имам два норматива "А" и един "Б" за Игрите, като и на 200 м бътерфлай мога да успея за се преборя за "Б" или "А" норматив. Зависи колко съм тренирал. Ще се постарая да направя и "А" норматив, което е изключително трудно, но всичко опира до работа. Пожелавам си да бъда жив и здрав, както и на всички спортисти в България, да се стремят към високо върхове, защото колкото повече усилия влагаш, толкова повече се доближаваш до целта. Няма нещо непостижимо."

CHF CHF 1 2.00064
GBP GBP 1 2.28771
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63473
USD USD 1 1.82447