Нов удар по Верстапен: Ще стартира с пет места назад на "Интерлагос"

Спорт 28.10.2024 22:11 Снимка: ДНЕС+

Нов удар по Верстапен: Ще стартира с пет места назад на "Интерлагос"

Този път причината е в смяна на двигател

Макс Верстапен ще понесе нов удар в битката да удържи аванса си на върха в генералното класиране, но този път той не е свързан с наказания от страна на ФИА, а с решение на неговия отбор.

Надпреварата на "Интерлагос" е този уикенд, а световният шампион ще стартира с пет места назад спрямо позицията, която си извоюва в квалификацията.

Причината е, че се налага смяна на двигател в болида на нидерландеца, а правилата на Формула 1 предвиждат именно отнемане на позиции при подобно действие.

В "Ред Бул" са напълно наясно с това, но според появилите се информации смяната на двигателя е наложителна, ако Макс иска да може да се конкурира с Ландо Норис от "Макларън" и пилотите на "Ферари".

"Старият мотор на Макс беше единият проблем в Мексико, а другият - че така и не успяхме да накараме гумите му да заработят.

Ние изоставаме от двата отбора в челото и част от този проблем се дължи на факта, че в петък заради трудностите с двигателя Макс записа много малко обиколки. Трябва да направим нещо, това е ясно. Също така ще трябва да сменим и мотора, тъй като сме много бавни на правите. Този двигател, който използвахме в Мексико, изобщо не беше предвиден за там, така че най-вероятно в Бразилия ще имаме нов мотор", заяви доктор Хелут Марко.

Малко след изказването му, от "Ред Бул" официално обявиха, че смяна на двигателя ще има.

Все пак в "Ред Бул" заключват, че пистата "Интерлагос" е една от най-лесните за изпреварания и тези пет места не са толкова тежка санкция.

Така дори и да спечели квалификацията с новия си двигател, в най-добрия случай Макс Верстапен ще стартира от петата позиция в Бразилия.

А във Формула 1 предстоят последните четири заключителни състезания, като благодарение на уникалния си старт на сезона, Макс Верстапен все още има солиден аванс от 47 точки пред Ландо Норис, който обаче към момента е пилотът с по-силен болид

CHF CHF 1 2.088
GBP GBP 1 2.34822
RON RON 10 3.93227
TRY TRY 100 5.27165
USD USD 1 1.80794