Нов студен душ за Лукаку, но този път Белгия победи и завърза крайно групата

Спорт 23.06.2024 00:07 Снимка: ДНЕС+

Нов студен душ за Лукаку, но този път Белгия победи и завърза крайно групата

И четирите отбора имат по 3 точки

Белгия остави зад гърба си разочароващия старт на Евро 2024 и се поздрави с първата си победа на турнира. Това се случи с 2:0 срещу Румъния, като белгийците напълно заслужиха успеха си, надигравайки северните ни съседи през целия двубой.

А Ромелу Лукаку отново нямаше късмет и негово попадение бе отменено заради засада, но за разлика от мача със Словакия, този път това не се оказа фатално. 

След този резултат всички отбори в групата - Белгия, Румъния, Украйна и Словакия имат по три точки в актива си, което прави последния кръг изключително интригуващ.

Началото бе перфектно за "червените дяволи", след като те поведоха преди да са минали и две пълни минути игра. Юри Тилеманс вкара най-бързото попадение в историята на участията на страната на големи първенства, след като откри още в 73-ата секунда.

Добро разиграване между Жереми Доку и Ромелу Лукаку прати топката в краката на Тилеманс, а той с шут от границата на наказателното поле вкара и даде надежда за резултатен мач - 1:0.

Снимка: Getty Images

В 4-ата минута Раду Драгушин засече с глава центриране, но Кастелс отрази изстрела му от няколко метра.

След като асистира за попадението, Лукаку записа и пореден пропуск на това първенство на сметката си. В 13-ата минута таранът се завъртя хубаво, за да се освободи на границата на вратарското поле, но после румънски шпагат осуети изстрела му.

Напълно очаквано белгийците бяха тези, които диктуваха темпото на случващото се на терена, но така и не съумяваха да вкарат още веднъж. Лукебакио тества румънския вратар Ница със силен диагонален изстрел, който бе спасен в 20-ата минута.

Въпреки множеството опити, Белгия не успя да отбележи до почивката, а Румъния на няколко пъти също напрви нелоши нападения, но също без успех.

Снимка: Getty Images

След почивката нищо не се промени драстично - Белгия атакуваше, Румъния се защитаваше, а головете липсваха.

До 64-ата минута, когато Кевин де Бройне се върна към центъра, за да вземе топката, а после майсторски изведе Ромелу Лукаку сам срещу вратаря. Десетката вкара, но за трети път на Евро 2024 голът му не бе зачетен. Проверка на ВАР показа, че Лукаку е бил в засада и така резултатът остана непроменен. На повторенията се видя, че става дума буквално за върха на обувката на белгийския таран.

Снимка: Getty Images

Четири минути след това Денис Ман се откъсна сам срещу Кастелс, но стреля право в тялото му, а не покрай него.

Точно 10 минути преди края Кевин де Бройне вкара втори гол, като този път в ролята на асистент, която по принцип е за КДБ, влезе Коен Кастелс. Вратарят изведе съотборника си сам срещу вратаря с дълъг пас. Капитанът нямаше проблем да плъзне топката покрай Флорин Ница за 2:0.

CHF CHF 1 2.03647
GBP GBP 1 2.31213
RON RON 10 3.92903
TRY TRY 100 5.56076
USD USD 1 1.82856