Макар и с нелеп автогол, Испания заслужено би Италия и спечели "групата на смъртта"

Спорт 21.06.2024 00:16 Снимка: ДНЕС+

Макар и с нелеп автогол, Испания заслужено би Италия и спечели "групата на смъртта"

Победи над третите в света и над актуалния европейски първенец донесоха първото място на Испания

Испания напълно заслужено се превърна в първия тим, гарантирал си спечелване на своята група на Евро 2024 и вторият, предварително подсигурил си продължаването към следващата фаза.

Това се случи след победа с 1:0 над Италия в голямото дерби на груповата фаза. Мачът, който още при изтеглянето на жребия бе определен за "най-горещ" в групите.

Макар испанският успех да дойде с минимален резултат и благодарение на нелеп автогол на Рикардо Калафиори, той бе напълно заслужен и спокойно можеше да е далеч по-изразителен.

С изключение на последните десетина минути, когато резултатът вече беше 1:0, Испания имаше тотално надмощие и рядко позволяваше Италия да премине центъра или да направи опасна атака. Всъщно до 76-ата минута Скуадрата имаше само два отправени удара. И двата доста неточни, а единият дори от пряк свободен удар, не от игрова ситуация.

Испанците от своя страна пропуснаха достатъчно възможности, но това вече няма никакво значение, защото след шет точки, голова разлика от 4:0 и победи над действащия европейски шампион Италия и бронзовият медалист от Световното Хърватия, Ла Роха вече е в следващата фаза.

Шестте точки гарантира първото място на Испания и осминафинал на 30 юни в Кьолн, когато опонент на Ла Роха ще е някой от заелите трето място отбори в останалите групи.

Колкото до Италия, точките в актива на Скуадрата са три, а в понеделник предстои директен дуел срещу Хърватия, който има 1 точка. С 1 точка е и отборът на Албания, който също таи надежди за продължаване напред.

Снимка: Getty images

А Испания даде заявка какво ще се случва днес още в началните минути. Не бяха изминали и 10, когато Педри и Нико Уилямс вече бяха изпуснали чисти положения с глава.

До края на полувремето Донарума трябваше да прави няколко ключови намеси, а най-запомнящите се бяха при шанс на Мората и далечен удар на Фабиан Руис.

Колкото до Италия, през тази първа част Скуадрата само веднъж се добра до наказателното поле на противника, когато Федерико Киеза отправи доста неточен удар.

Снимка: Getty images

През втората част испанският натиск продължи, за да дойде 55-ата минута, когато се случи и най-логичното нещо в този мач.

Испания поведе, а на фона на всичките пропуски на играчи в червени екипи, на помощ им се притече италианският бранител Рикардо Калафиори, който си вакра нелеп авготол.

Джанлуиджи Донарума направи поредно спасяване, но изби топката право към коляното на Карфиоли. Бранителят, който е едина от големите изненади не само в състава на Италия, но и на Евро 2024 изобщо, заби топката в собствената си врата в своя мач №4 с екипа на родината.

Снимка: Getty images

И след гола Испания имаше достатъчно шансове, включително и греда на Уилямс, но нов гол нямаше.

Италия се сети да играе едва в последните десетина минути, но освен няколко центрирания, които създадоха лек смут в испанската отбрана, други положения пред Унай Симон нямаше.

Испания пък имаше още два чисти шанса да реши всичко в продължението, но Донарума ги спаси.

Така в рекордния осми мач между Исапния и Италия на Европейско, успехът е за испанците, които и предварително печелят "групата на смъртта".

CHF CHF 1 2.04051
GBP GBP 1 2.31588
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55694
USD USD 1 1.82976