Лечева: Чакаме положително становище от МВР за новата зала по худ. гимнастика

Спорт 02.02.2023 14:28 Снимка: ДНЕС+

Лечева: Чакаме положително становище от МВР за новата зала по худ. гимнастика

Министерството на младежта и спорта чака одобрение от страна на Министерството на вътрешните работи за изграждането на разширение на залата по художествена гимнастика на територията на стадион "Раковски", който е под управлението на МВР. Това става ясно от отговор на спортния министър Весела Лечева по запитване на депутата от ГЕРБ Красен Кралев във връзка с планирания строеж на залата, предаде репортер на БГНЕС.

"От моя страна бе поискано съдействие от Министерство на вътрешните работи за изразяване на съгласие и извършване на съответните законово допустими действия по отношение прилагане на предвидения в чл. 7. ал. 5, т. 2 от Закона за държавната собственост нормативен ред за учредяване на безвъзмездно ограничено вещно право на строеж в полза на "Национална спортна база" ЕАД. За носител на ограниченото вещно право е предложено посоченото дружество във връзка с осигурените му с РМС 944/2018 г. средства в размер на 1 500 000 лв. за реализиране на дейности по изграждане на разширение на зала за художествена гимнастика на стадион „Раковски", гр. София", казва в отговора си Лечева.

"Необходимостта от осигуряване на подходящи условия за подпомагане и развитие на българската художествената гимнастика като един от най-успешните и престижни спортове в национален и световен план, популяризирал страната ни на международно ниво, както и значителното повишаване на стоките и услугите в строителния сектор, мотивира решението ми да положа максимални усилия за обезпечаване изграждането на разширение на зала за художествена гимнастика на стадион „Раковски", гр. София. За тази цел, с Решение № 1051 oт 21.12.2022 г. на Министерския съвет, се осигури допълнителен финансов ресурс чрез увеличаване капитала на „Национална спорта база" ЕАД.

При положително становище от Министерство на вътрешните работи по отправеното предложение - описано по-горе, Министерство на младежта и спорта, съвместно с „Национална спортна база“ ЕАД, ще окажат необходимото съдействие за конкретизиране обема на правото на строеж по отношение посочване и обособяване на необходимата за изграждането и безпрепятственото ползване на разширението на залата за художествена гимнастика част от предназначения за целта поземлен имот. След индивидуализиране на това право, следва да се пристъпи към изготвяне на технически проект за изграждане на разширението на залата за художествена гимнастика, в т.ч. съгласуването му съобразно изискванията на Закона за устройство на територията с всички компетентни институции, и изпълнение на строително-монтажните работи", допълва министър Лечева.

Наскоро от детската футболна школа, която се помещава в стадион "Раковски", изразиха притеснение, че предвиденото разширение на залата за художествена гимнастика ще сложи край на тяхната дейност. 

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062