"Фурията" мина и през Франция: Испания на финал

Спорт 10.07.2024 00:16 Снимка: ДНЕС+

"Фурията" мина и през Франция: Испания на финал

Страхотни изпълнения и шеста поредна победа за иберийците

Първият финалист на Евро 2024 в Германия е отборът на Испания. Футболистите на Луис де ла Фуенте продължават перфектния си поход на турнира, като вече наистина са отличници - 6 победи в 6 мача, след като надвиха и Франция с 2:1 в първи полуфинал от програмата на надпреварата, а утре вечер ще разберат дали ще играят с Нидерландия или Англия.

Така след отпадането си в полуфиналите на последното Европейско, сега иберийците успяха да ги прескочат. И ще играят финал за първи път от 12 години насам. При последното участие всички помним какво се случи - бе спечелена втората поредна европейска титла през 2012-а.

Испания напълно спрямо очакванията започна в стила, който показваше досега и още в петата минута Фабиан Руис пропусна голов шанс, стреляйки неточно с глава след центриране на Ламин Ямал. А отговорът на Франция не закъсня особено и беше ударен - гол преди да са минали и 10 минути.

В сходна ситуация Килиан Мбапе центрира, но от лявото крило, а Рандал Коло Муани необезпокоявано надскочи няколко защитници в червено, за да вкара с глава първия гол за вечерта. Това бе и първи гол за французите от игрова ситуация на Евро 2024.

Снимка: Getty Images

Междувременно Хесус Навас, който е с 22 години по-възрастен от съотборника си на десния фланг на Испания Ламин Ямал, си изкара първия жълти картон в мача.

А именно 16-годишният Ямал бе в центъра на събитията в 21-ата минута, когато върна страната си в мача. Тийнейджърът не остави шанс на Майк Менян с фантастичен диагонален изстрел с левия крак малко зад дъгата на наказателното поле, като топката се отби в гредата и влезе в мрежата за 1:1.

На 16 години и 362 дни той стана най-младият играч, вкарал гол на Европейско или Световно първенство.

Снимка: Getty Images

И само четири минути по-късно испанците вече водеха в резултата, отново благодарение на отлично индивидуално действие. Дани Олмо се освободи с едно докосване от Орелиен Чуамени пред вратарското поле, стреля в далечния ъгъл, а топката се отби в крака на Жул Конде за 2:1 и поредния автогол на този шампионат.

Вдъхновението съвсем логично се върна в редиците на Испания, докато Франция търсеше възможности да стигне до гол, но сякаш с едно наум след бързите две попадения, които получи.

Все пак французите продължиха да натискат съперника си в остатъка от първото полувреме, но така и не стигнаха до заветната цел, опитвайки се да притеснят испанците най-вече с центрирания, след като иберийците показаха колебания при подобни ситуации.

Снимка: Getty Images

Второто полувреме стартира с хладнокръвно изпълнение на френския вратар Менян, на когото му се наложи да излиза много далеч от голлинията си, за да спре с отличен шпагат дълго подаване към Нико Уилямс.

Франция търсеше с всички сили изравнителния гол, но така и не успяваше да стигне до достатъчно добра възможност пред вратата на Симон.

Междувременно ветеранът Навас бе заменен от Дани Вивиан заради контузия, Дидие Дешан направи тройна смяна, като Рабио, Канте и Коло Муани излязоха, за да се появят Камавинга, Гризман и Баркола. Испанската защита пак бе колеблива при центрирания, като малко след час игра Упамекано надскочи начо на далечната греда, ала прати топката в земята, а не в посока на вратата.

Също така пореден фен нахлу на терена, за да търси снимка с някоя от звездите, в случая Килиан Мбапе, а "петлите" натискаха все по-здраво.

Снимка: Getty Images

Неразбирателство в защитата на Испания подари отличен шанс на Тео Ернандес, но в 75-ата минута той стреля много неточно от границата на наказателното поле. Пет по-късно Ямал пък пробва да повтори майсторското си изпълнение, с което вкара, като този път топката премина над напречната греда.

Килиан Мбапе напомни за себе си четири минути преди края, когато със запазената си марка надбяга защитник, проби надясно и шутира със силния си десен крак, но пак без желания успех.

CHF CHF 1 2.09404
GBP GBP 1 2.35223
RON RON 10 3.93234
TRY TRY 100 5.29676
USD USD 1 1.8165