Евро 2024: Португалия - Чехия 2:1, огромна грешка на чехите

Спорт 18.06.2024 23:59 Снимка: Getty Images

Евро 2024: Португалия - Чехия 2:1, огромна грешка на чехите

Португалците логично владееха изцяло инициативата в началото на мача, но се затрудняваха да стигнат до нещо опасно пред вратата на съперника. В първите 20 минути топката беше пращана само на фланга, а там се разчиташе на центрирания. Само веднъж Рафаел Леао успя да направи много добър пробив навътре, но не намери свой съотборник. Португалците пробваха и далечни удари, като първите няколко бяха неточни.

В 26-ата минута Владимир Цоуфал от чехите направи груба грешка и позволи на съперника да контраатакува. Бруно Фернандеш пусна много хубав пас към Леао, а крилото на Милан протегна крак, но се размина с топката на много опасна позиция.

Бруно показа класата си и в 32-ата минута, когато пусна великолепен извеждащ пас към Роналдо, но вратарят скъси дистнацията и спаси удара на суперзвездата. Португалия започна да намира процепите през защитата и след това се стигна до два пропуска на Витиня, но не в толкова изгодни ситуации.

Последният шанс за португалците до полувремето се откри отново пред Кристиано, като той получи топката в наказатленото поле и опита изненадващ удар, който бе спасен от вратаря.

През втората част мъките на ибирийците в атака продължиха, като отново всички топки отиваха към Кристиано Роналдо. На няколко пъти той опита удари с глава, които не сполучиха, както и веднъж отправи точен такъв от пряк свободен удар, но твърде лек. Чехите се защитаха много комфортно.

Както често се случва във футбола, Чехия се възполва от първия си изгоден шанс, за да поведе в резултата. В 62-ата минута след серия от центрирания топката стигна до Цоуфал, а той върна към Лукаш Провод. Последва фантастичен фалцов шут на халфа на Славия (Прага), оказал се неспасеям за Коща.

Отговорът на португалците беше моментален и дойде по куриозен начин седем минути по-късно. Поредното центриране в наказателното поле стигна главата на Нуно Мендеш, а той отклони. Последва спасяване на вратаря, но топката срещна краката на Робин Хранац, който нямаше как да избегне да си вкара автогол - 1:1.

Последваха още точни удари на португалците, но вратарят Щанек продължи да е стабилен, спасявайки след изпълнения на Бернардо Силва и Витиня.

В 87-ата минута гол на Португалия беше отменен, след като удар на Роналдо с глава срещна гредата, а Диого Жота по същия начин направи добавка. Бурната радост на иберийците се оказа напразна.

Късметът все пак се усмихна на португалците и по-точно чешкият защитник Хранац, който по-рано си отбеляза автогол. Този път той направи огромна грешка, като след центриране на Педро Нето заложи топката на Франсиско Консенсао и резервата отбеляза от лесна позиция за 2:1.

На 39 години и четири месеца Роналдо е един от най-възрастните играчи на първенството. Не е най-възрастният, защото съотборник в португалския тим му е Пепе, който е на 41.

Чехите са с "малка кошница" този път, нямат звезди от поколението на Недвед, Бергер, Поборски и Кука, или пък на огромния Ян Колер и партньора му в атака Милан Барош по-късно. Но са винаги неудобен съперник, който опитва да играе футбол.

Любопитно, тези два отбора сякаш са орисани да се срещат на европейски финали. През 1996-а в Англия чехите биха на четвъртфинал с фамозния гол на Поборски - 1:0.

12 години по-късно Кристиано се разписа, а португалците спечелиха с 3:1. През 2012-а на четвъртфиналите пак Роналдо ги наказа десетина минути преди края и ги прати у дома (1:0).

Сега отново се срещат - за четвърти път в последните 8 издания на европейските първенства.

Португалия: Коща, Далот, Пепе, Диаш, Кансело, Силва, Фернандеш, Витиня, Мендеш, Роналдо, Леао

Чехия: Станек, Холеш, Хранац, Крейчи, Цоуфал, Шулц, Соучек, Провод, Доудера, Кухта, Шик

CHF CHF 1 2.07625
GBP GBP 1 2.34686
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.12889
USD USD 1 1.75285