Джокович пак остана без виза, властите в Австралия я анулираха

Спорт 14.01.2022 10:07 Снимка: ДНЕС+

Джокович пак остана без виза, властите в Австралия я анулираха

Министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук повторно анулира визата на тенисист номер едно Новак Джокович, предадоха световните информационни агенции. 

Шампионът от миналата година на Откритото първенство на Австралия, първия турнир от Големия шлем за годината, беше задържан на летището в Мелбърн по-рано този месец, след като пристигна за участие в турнира, тъй като не беше ваксиниран.

Според министъра той е взел това решение в интерес на обществото, тъй като може да е опасност за него, защото не е ваксиниран.

Правителството "е твърдо ангажирано със защитата на границите на Австралия, особено във връзка с COVID-19 пандемията", настоя Хоук.

Той отбеляза, че бил "внимателно обмислил" информацията от Джокович, Министерството на вътрешните работи и австралийската гранична полиция.

Съгласно члена от Закона за миграцията, който министърът използва, за да упражни правомощията си за анулиране на визата, Джокович няма да може да си осигури виза за посещение в Австралия в продължение на три години, освен при непреодолими обстоятелства, които засягат интересите на Австралия.

В тази връзка припомняме, че след като се разбра, че сръбският тенисист е получил медицинско изключение да бъде допуснат в Австралия, без да е ваксиниран, австралийските власти бяха подложени на остри критики, тъй като австралийците трябваше да преминат през неколкократни строги затваряния и крути мерки за борба срещу COVID-19. 

На 5 януари при влизането си в Австралия Джокович срещна проблеми с визата заради неправилна документация във връзка с медицинско освобождаване от ваксинация срещу COVID-19. Тенисистът трябваше да бъде депортиран, но адвокатите му внесоха жалба във федералния съд и постигнаха положително решение в понеделник, когато беше освободен от център за задържане на имигранти.

Джокович държи рекорда по титли от Australian Open (девет пъти). Турнирът стартира на 17 януари, а Джокович трябваше да играе със сънародника си Миомир Кечманович в първия кръг.

Решението на министъра на имиграцията повдига перспективата за втора съдебна битка на сръбската тенис звезда да му бъде разрешено да остане и да се опита да спечели рекордната 21-ва титла от турнир от Големия шлем, но времето изтича./news.bg

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827