България върви напред в класирането на шахматната Олимпиада след нови две победи

Спорт 19.09.2024 08:57 Снимка: ДНЕС+

България върви напред в класирането на шахматната Олимпиада след нови две победи

В четвъртък предстоят много сериозни тестове за отборите ни в Будапеща

България записа две победи на шахматната Олимпиада в Будапеща, а в четвъртък и мъжкият, и женският ни отбори чакат сериозни тестове на форума. Той е най-мащабен в историята със 193 отбора при мъжете и 181 при жените.

В сряда българите спечелиха с 3,5-0,5 срещу Египет в мъжкия турнир (Open), след като Иван Чепаринов с черните стигна до реми с Басен Амин, а останалите ни трима състезатели спечелиха своите партии:

Аркадий Надиш с белите срещу Адхам Фаузи, Мартин Петров с черните срещу Карем Вагеи и Момчил Петков с белите срещу Хамед Вафа.

Дамите ни надиграха силния отбор на Канада с 2.5-1.5. Антоанета Стефанова с черните постигна реми с Джейд-Мали Уле, Нургюл Салимова (с белите) и Нго Фам също не се победиха, както и Гергана Пейчева (бели) с Оксана Голубьова.

Така решаваща се оказа партията на Виктория Радева, която с черните надигра Свитлана Демченко и донесе победата на българките.

В класирането при дамите нашите са на 13-о място с 11 игрови точки, като само три отбора са с 12, а лидерът Индия има 14. Шансовете за място в топ 3 са сериозни, като тимът ни в четвъртък среща Грузия.

Този тим е на седма позиция също с 11 точки, но с по-добър коефициент от нашите. Победа ще ни прати със сигурност поне над един от конкурентите за първите места.

Мъжете се изправят срещу Бразилия - отбор, който има също 10 точки, колкото и българите. Те делят 14-35-о места с такъв актив, но с различен коефициент от отделните срещи.

Нашите са 27-ми, а Бразилия е една позиция пред тях.

Турнирът е в 11 кръга, а дотук невероятното представяне на Индия е най-голямата новина. И двата отбора на тази страна спечелиха всичките си срещи в седемте кръга и при мъжете, и при жените. И водят с по 14 точки.

Любопитен е и гастролът на Магнус Карлсен, който се появи в Будапеща от третия кръг и влезе в норвежкия състав.

В петте си срещи най-големият гений на новото време в шахмата взе три победи и направи две ремита. Норвежците са 11-и с 11 точки.

CHF CHF 1 2.07625
GBP GBP 1 2.34686
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.12889
USD USD 1 1.75285