Биатлонистите са първите българи в олимпийското село

Спорт 29.01.2022 08:51 Снимка: ДНЕС+

Биатлонистите са първите българи в олимпийското село

Ковид тестовете от летището на всички са отрицателни, съобщават от щаба на БОК на олимпиадата.

Биатлонистите са първите български спортисти, влезли в олимпийското село на Игрите в Пекин. Късно снощи те пристигнаха в китайската столица и после бяха извозени до планинската зона Чжанцзякоу, където ще бъдат настанени в следващите три седмици.

В отбора в момента са седем от осемте състезатели, тъй като Благой Тодев все още е под карантина в Италия и ще пристигне в Китай по-късно.

Биатлонистите са настанени в планинското олимпийско село Чжанцзякоу. В него ще бъдат още състезателите по сноуборд, ски-скок и ски-бягане, за да са в близост до спортните комплекси.

В олимпийското село в Пекин ще бъде настанена единствено фигуристката Александра Фейгин, защото ледените спортове са в столицата, а има и едно междинно село в Янцин, където ще пребивават скиорите алпийци и представителят ни в спускането с шейни. Трите села са свързани с влака-стрела, който се движи с 350 км/час и изминава 174-километровото разстояние от Пекин до планинската зона за 47 минути.

Селото в Чжанцзякоу се състои от 5-етажни новопостроени жилищни блокчета. Българите са настанени заедно с отборите на Германия, Полша, Естония и Норвегия. Апартаментите на националите са на първите два етажа, които вече са с родния трибагреник по балконите. Стаите са със стандартното за олимпийски игри семпло обзавеждане. Навсякъде здравните мерки са изключително стриктни, в ресторанта всеки се храни в отделна оградена с плексиглас от останалите зона. Към нашата делегация засега има трима китайски доброволци, по-късно в долните две села ще се включат още петима, част от тях говорят български.

Днес Милена Тодорова, Даниела Кадева, Мария Здравкова, Лора Христова, Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Антон Синапов посетиха биатлонския комплекс. Те първо се настаниха и подредиха своята вакс-кабина, след това разопаковаха ските и пушките и разгледаха съоръжението. Личните и специализираните багажи са пристигнали навреме, всички са здрави и готови за тренировки и състезания, единствено Даниела Кадева все още се възстановява след претърпяната наскоро лекарска интервенция на стъпалото. Прогнозите са, че до началото на олимпийските стартове и тя ще може да се състезава наравно с останалите.

Утре биатлонистите възнамеряват да направят пълноценни тренировки на комплекса, който се намира на 1800 метра надморска височина. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648