Повече няма да се строят Олимпийски стадиони

Спорт 21.02.2022 09:59 Снимка: ДНЕС+

Повече няма да се строят Олимпийски стадиони

Зимните олимпийските игри в Пекин приключват днес. Както винаги, голямото спортно събитие привлече милиони зрители, както винаги противоречия не липсваха и, разбира се, най-големият победител беше спортът.

Една от малкото нови структури в Пекин тази година

Една от малкото нови структури в Пекин тази година

Различно ли ще е бъдещето на Олимпийските игри оттук нататък? Що се отнася до стадионите и спортната инфраструктура - със сигурност.

Това даде да се разбере Кристоф Дюби, изпълнителен директор на Олимпийските игри, в интервюто си пред архитектурната медия Dezeen. Според него все по-често ще се използват съществуващи структури или ще се строят временни такива вместо да се стига до грандиозни строежи на нови олимпийски стадиони.

"Намерението ни е да отиваме там, където има условия", казва Дюби. "Не искаме да караме домакините да строят структури, които няма да са сигурни, че ще използват в бъдеще." Той пояснява, че вероятно Олимпийският комитет ще търси градове и държави с налична спортна инфраструктура от предишни Олимпийски игри или други големи спортни събития.

Олимпийският стадион в Лос Анджелис

Олимпийският стадион в Лос Анджелис

Подобен беше случая с Олимпиадата в Япония миналата година, която ползва структурите, построени за игрите там през 1964 г. В Пекин тази година беше построена само пързалката за кънки на лед, както и няколко рампи за ски скокове - останалото е инфраструктура от игрите в града от 2008 г.

Временното игрище от Олимпиадата в Лондон

Временното игрище от Олимпиадата в Лондон

Дюби допълва, че за бъдещата Олимипиада в Милано-Кортина през 2026 г. ще бъде построен само един стадион. Докато за тази в Лос Анджелис през 2028 г. няма да се строи нищо ново. Той дава пример и с игрите в Лондон през 2012 г., когато се ползваха и временни структури./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594