Арсенал триумфира за 14-и път с ФА Къп и се класира за Лига Европа

Спорт 02.08.2020 09:13 Снимка: ДНЕС+

Арсенал триумфира за 14-и път с ФА Къп и се класира за Лига Европа

Отборът на Арсенал спечели за 14-и път Купата на Футболната асоциация на Англия в своята история, побеждавайки във финала своя лондонски съперник Челси с 2:1 на „Уембли“. Срещата започна по-добре за „сините“, които откриха след 5 минути игра чрез Кристиан Пулишич, който преодоля Кийран Тиърни и Емилиано Мартинес за 1:0.

„Артилеристите“ изпитваха затруднения в началните минути, но в 25-та минута вкараха топката в мрежата на Вили Кабайеро след изящно изпълнение на Никола Пепе. Голът му обаче беше отменен заради засада при атаката. Подобрението в играта на Арсенал даде резултат в 28-та минута, когато Пиер-Емерик Обамеянг изравни от бялата точка заради нарушение срещу самия него на Сесар Аспиликуета. Ситуацията беше разгледана от системата за видеоповторение ВАР, която в крайна сметка потвърди първоначалното решение на главния съдия Антъни Тейлър. Малко след това Аспиликуета напусна принудително терена, след като получи разтежение.

В началото на втората част Пулишич също пое към съблекалните заради травма. Възпитаниците на Микел Артета дочакаха своя миг в 67-та минута, когато при една контраатака, Пепе намери Обамеянг, той преодоля Курт Зума и прехвърли излезлия Кабайеро за пълния обрат. Малко след това ситуацията за Челси стана още по-тежка след спорен втори жълт картон за Матео Ковачич. „Сините“ понесоха нов тежък удар след контузията на влезлия като резерва на мястото на Пулишич Педро, който напусна терена на носилка и с кислород.

До края не паднаха нови попадения и така Арсенал не само триумфира с трофея за 14-и път в своята история, но и си гарантира участие в турнира Лига Европа. Играчите на Артета завършиха осми в крайното класиране на Висшата лига и се нуждаеха от задължителен успех, за да играят в Европа догодина. Челси пък финишира в топ 4, с което си гарантира място в групите на Шампионска лига. Успехът на „топчиите“ в днешния финал беше повторение на победата им срещу същия съперник през 2017 – отново с 2:1. Челси остава с осем триумфа за ФА КъпАрсенал ще спори срещу шампиона на Висшата лига Ливърпул за Къмюнити Шийлд на 29 август на “Уембли”. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147