Наука 12.09.2021 10:09 Снимка: ДНЕС+
Здравословното хранене намалява риска от COVID-19
Здравословното хранене намалява риска от развитието на новия коронавирус, сочат данните от изследване на британски учени, цитирано от "Медикъл експрес".
Експертите от лондонския Кралски колеж и от Медицинския факултет на Харвардския университет анализират данни на почти 600 хиляди души. Те попълват анкета, свързана с храната, която са консумирали през февруари 2020 г., преди началото на пандемията от Ковид-19. Около 19% от участниците по-късно се заразяват с новия коронавирус.
Данните сочат, че рискът от боледуване е значително по-малък при хората, чиито хранителен режим включва висококачествени растителни продукти като плодове, зеленчуци, пълнозърнести стоки, а също мазна риба, по-малко преработени храни и рафинирани въглехидрати. При тях вероятността да развият Ковид-19 е с 10% по-ниска отколкото при участниците, които консумират много преработени продукти и малко плодове и зеленчуци.
При първата група е с 40% по-малка възможността тежко да преболедуват от новия коронавирус, ако се разболеят, според анализите на британските специалисти.
Това е първото подробно проучване за евентуалната връзка между диетата и Ковид-19. Досега са проучвани определени хранителни продукти, но не и цялостен режим./24 часа
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09898 |
GBP
|
1 | 2.23268 |
RON
|
10 | 3.8428 |
TRY
|
100 | 3.90089 |
USD
|
1 | 1.66994 |
Последни новини
- 21:23 Хороскоп за вторник, 23 декември 2025 г.
- 19:33 Politico: Гаранциите за сигурността на Украйна се оказаха в ръцете на Путин
- 19:25 Семейство Бекъм изтри първородния си син от социалните мрежи
- 19:17 "Ростех" пусна видео от първия полет на Су-57 с двигател от пето поколение
- 19:10 АПИ: Около 100 000 автомобила се очаква да излязат от София за предстоящите празнични дни за Коледа
- 19:03 Пиратки изкъртиха пощенски кутии в блокове в Плевен
- 18:59 Касите на БНБ ще работят извънредно и на 27 декември
- 18:56 Кремъл отхвърли твърденията на Ройтерс за "руски претенции към Източна Европа"