Наука 12.09.2021 10:09 Снимка: ДНЕС+
Здравословното хранене намалява риска от COVID-19
Здравословното хранене намалява риска от развитието на новия коронавирус, сочат данните от изследване на британски учени, цитирано от "Медикъл експрес".
Експертите от лондонския Кралски колеж и от Медицинския факултет на Харвардския университет анализират данни на почти 600 хиляди души. Те попълват анкета, свързана с храната, която са консумирали през февруари 2020 г., преди началото на пандемията от Ковид-19. Около 19% от участниците по-късно се заразяват с новия коронавирус.
Данните сочат, че рискът от боледуване е значително по-малък при хората, чиито хранителен режим включва висококачествени растителни продукти като плодове, зеленчуци, пълнозърнести стоки, а също мазна риба, по-малко преработени храни и рафинирани въглехидрати. При тях вероятността да развият Ковид-19 е с 10% по-ниска отколкото при участниците, които консумират много преработени продукти и малко плодове и зеленчуци.
При първата група е с 40% по-малка възможността тежко да преболедуват от новия коронавирус, ако се разболеят, според анализите на британските специалисти.
Това е първото подробно проучване за евентуалната връзка между диетата и Ковид-19. Досега са проучвани определени хранителни продукти, но не и цялостен режим./24 часа
Още по темата
CHF | 1 | 2.02049 |
GBP | 1 | 2.28431 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.63146 |
USD | 1 | 1.83594 |
Последни новини
- 15:16 В коя държава са най-високите мъже в Европа
- 15:05 САЩ изтеглят военните си от Нигер
- 14:53 И на Даниел Лорер му изглеждало, че има игра между ГЕРБ и президента
- 14:44 Руски области под украински огън тази нощ
- 14:32 Промениха обвинението на мъжа, причинил катастрофата с Ферарио Спасов
- 14:21 "Зелено движение" било изолирано от ПП-ДБ
- 14:11 Френска кандидатка за евродепутат беше призована да даде показания за "оправдаване на тероризма"
- 14:08 Радев нарече искането на Главчев авангардно и го предупреди, че не е разбрал с какво се е заел