Връзката между здравословното хранене и работата на мозъка

Наука 15.01.2022 20:00 Снимка: ДНЕС+

Връзката между здравословното хранене и работата на мозъка

Причината за недостатъчна мозъчна функция е неправилното или недостатъчно хранене.

Кой не е изпитвал такова състояние, когато след няколко часа умствена работа способността за концентрация внезапно отслабва и не можете да си спомните най-простите неща? Едва ли ви идва наум да свържете това с храната кога и какво сте яли за последно. А причината мозъкът ни да „издишва“ е неправилното или недостатъчно хранене.

Тези неща не се случват само на възрастните. Децата и подрастващите, които учат усилено през целия учебен ден, също са податливи на това, тъй като именно способността на растящия организъм да учи зависи от това дали мозъкът получава достатъчно храна. Неправилното хранене може да се обясни не само с недостатъчна "издръжливост" на мозъка, но и с лошо настроение, чувство на страх, нервност, агресивност и дори депресивно състояние. Факт е, че мозъкът се нуждае от много специфични вещества, за да изпълнява нормалната си работа.

Храната трябва да се състои предимно от пресни и натурални продукти: това са натурални мазнини, пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци и млечни продукти. Желателно е според специалистите всички изброени продукти да съставляват поне 50 процента от храната, консумирана от човек. Само в много малки количества (около 10 процента от целия прием на храна) се препоръчва да се яде месо, риба и яйца, но напълно да ги откажете не се препоръчва.

Трябва да се използват щадящи методи на готвене, особено по отношение на температурния режим – за запазване на хранителната стойност на продуктите. Следвайки принципите на доброто хранене, трябва да се ограничи консумацията на бяла захар, рафинирано масло и маргарин, алкохол и никотин, както и продукти от бяло брашно.

Здравословната диета, която влияе върху работата на нашия мозък, трябва да съдържа въглехидрати, витамини, протеини, минерали, микроелементи и мазнини.

Основни хранителни вещества за мозъка

Глюкоза:

Плодове, салати, зеленчуци, картофи, пълнозърнести храни.

Витамин А/бета-каротин:

Черен дроб, масло, млечни продукти, яйчен жълтък, моркови, зелено зеле, броколи, магданоз, спанак, копър, манго, пъпеш.

Витамин В1:

Свинско, черен дроб, пилешко (и др. подобни) месо, мляко, яйчен жълтък, пълнозърнести храни, натурален ориз, елда, картофи, пшеничен зародиш и бирена мая.

Витамин В6:

Сьомга, соя, пшеничен зародиш, орехи, птиче месо, свинско месо.

Витамин В12:

Стриди, херинга, сафрид, сардини, телешко, телешки черен дроб, бирена мая, водорасли.

Витамин С:

Касис, малини, броколи, киви, брюкселско зеле, картофи, зелено зеле, ягоди, цитрусови плодове, морски зърнастец.

Витамин Е:

Растителни масла (като зехтин или масло от пшеничен зародиш), зелено зеле, авокадо, копър.

Ненаситени мастни киселини:

Растителни масла с високо съдържание на сложни ненаситени киселини, като масло от пшеничен зародиш или слънчогледово масло. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648