Връзка между рака на простатата и дефицита на витамин D откриха учени

Наука 19.09.2022 11:16 Снимка: ДНЕС+

Връзка между рака на простатата и дефицита на витамин D откриха учени

Проучване на американски учени показва, че мъжете, страдащи от агресивна форма на рак на простатата, имат значително по-ниски нива на витамин D от нормалното, предава bg-voice.com.

Изследването, проведено в Northwestern University в американския щат Илинойс, което беше публикувано в Journal of Clinical Oncology, разкри полезна информация, особено за случаите, в които пациентите са се съгласили с лекаря си, че заболяването трябва да бъде стриктно наблюдавано.

Пациентите трябва да са под постоянно медицинско наблюдение, преди да започнат процедурата по отстраняване на простатата или друга медицинска процедура.

Това се отнася преди всичко за заместването на този важен за организма витамин.

Адам Мърфи, уролог и ръководител на изследването, казва, че хората с тъмна кожа, мъжете, които не получават достатъчно витамин D чрез диетата си или не се излагат достатъчно на слънце, трябва да бъдат тествани за дефицит на витамин D в момента, в който повторно е диагностициран рак на простатата.

Недостигът трябва да се компенсира чрез прием на витамин D под формата на хранителни добавки.

В предишни изследвания д-р Мърфи и колегите му установиха, че тези, които не се излагат достатъчно на слънце, са до 1,5 пъти по-склонни да имат дефицит на витамин D.

Работата на закрито и дългите студени зими без слънчева светлина също влияят негативно на стабилното ниво на този витамин.

Мъжете, диагностицирани с агресивна форма на рак на простатата, са имали нива на витамин D от около 22,7 ng/ml, значително по-ниски от 30 ng/ml, считани за нормални.

Тези, които не са имали агресивен рак на простатата, са имали средно ниво от около 27 ng/ml.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648