Велосипед превръща солената вода в питейна

Наука 29.07.2021 13:10 Снимка: ДНЕС+

Велосипед превръща солената вода в питейна

Учени от Виенския технически университет са създали алтернатива на промишленото пречистване на водата с помощта на велосипед, съобщи Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на община Виена.

Мобилната система за обезсоляване на водата е евтин и щадящ околната среда и природните ресурси начин за пречистване и получаване на питейна вода от солена.

Достъпът до безопасна питейна вода и добри санитарни условия остава сериозно предизвикателство в много части на света и над 2 милиарда души нямат достъп до безопасна питейна вода. Всяка година над 361 000 деца на възраст под пет години умират от стомашно-чревни разстройства, дължащи се на лоши санитарни условия, лоша хигиена или опасна питейна вода. Климатичните промени все повече влияят върху наличието на вода и достъпа до нея. Тъй като ресурсите от естествени пресни водни са ограничени, морската вода започва да играе все по-важна роля като източник на питейна вода.

За да се направи пречистването на солената и солено-сладката вода по-ефективно, професорите от Виенския технически университет Маргит Гфьолер и Михаел Харасек са разработили мобилна инсталация за обезсоляване на водата, която работи изцяло без електричество. За този процес учените използват принципа на обратната осмоза, което означава, че налягането на естествената осмоза се обръща и солта се отстранява от солената вода. В комбинация с бутална помпа, която се задвижва с педал на велосипед, и използвайки енергията от налягането, морската вода може да бъде пречистена.

Една от тези мобилни обезсоляващи инсталации е достатъчна, за да задоволи ежедневните нужди на едно семейство от вода. Разходите за поддръжка на инсталацията са много ниски и не натоварват финансово потребителите.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648